פריצת דיסק בצבא – את מי ניתן לתבוע?
על מנת להבין מהי בדיוק פריצת דיסק והאם ניתן להגיש תביעה נגד הצבא בגלל פריצת דיסק אם היא מתרחשת במהלך השירות הצבאי, צריך להבין קודם כל כיצד בנוי עמוד השדרה שלנו.
עמוד השדרה הוא מעין "שרשרת" של חוליות המהווה תמיכה לגו שלנו ובעצם – לגופנו בכלל.
עמוד השדרה מתחיל מבסיס הגולגולת ומגיע עד האגן. הוא מורכב מ-33 חוליות המסודרות זו על גבי זו, כשביניהן נמצאים סיבים קשיחים מאוגדים ("דיסק"), אשר במרכזם כרית מחומר צמיגי, המתפקדת כבולם זעזועים.
בין החוליות מחברת תעלה אשר בה עוברים עצבים (חוט השדרה). עמוד השדרה מחולק למספר חלקים – צווארי, חזי, מותני, עכוזי ועצם הזנב, כל אחד מהם מורכב ממספר אחר של חוליות.
אז מהי פריצת דיסק?
פריצת דיסק מוגדרת כמצב שבו הסיבים הקשיחים נקרעים, והחומר הצמיגי שבמרכזם פורץ החוצה.
זאת בשונה ממצב רפואי אחר הנקרא "בלט דיסק", בו הסיבים מתרופפים והחומר הצמיגי גורם לבליטה אך מבלי לפרוץ מהמעטפת. הן בלט דיסק והן פריצת דיסק עלולים לגרום לכאבי גב. אם הבלט או הפריצה גורמים ללחץ על עצב הדבר עלול לגרום לכאבים, זרמים, נימלולים או חולשה גם באיברים נוספים. כך למשל, פריצת דיסק יכולה לגרום לכאבים ברגל, לקושי בהליכה ולצליעה.
לייעוץ בנושא פציעה ופריצת דיסק בצבא והגשת תביעה
פריצת דיסק בזמן השירות הצבאי
ברוב המקרים קשה להוכיח מתי בדיוק נגרמה פריצת הדיסק, מה גם שבד"כ מדובר על תהליך המתפתח לאורך זמן.
החייל הנפגע מתלונן על כאבים והפרעות, המעלים חשד לקיומה של פריצת דיסק אולם האישור לחשד והאבחנה ניתנים רק אחרי שבוצעה בדיקת הדמיה (CT, MRI) המראה כי אכן קיימת פריצת דיסק.
הבדיקה אינה מלמדת אותנו ממתי קיימת פריצת הדיסק או מה גרם לפריצת הדיסק.
אז האם אפשר להגיש תביעה בגלל פריצת דיסק המתרחשת במהלך השירות הצבאי?
לתבוע אפשר תמיד, אבל סיכויי ההצלחה בתביעה לא תמיד מאוד גבוהים.
חייל שנפגע בזמן השירות ושהתגלתה אצלו פריצת דיסק, יכול להגיש תביעה נגד משרד הביטחון לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום). עפ"י חוק הנכים החייל צריך להוכיח שהוא סובל נכות שנגרמה או הוחמרה תוך ועקב השירות הצבאי.
משמעות הדבר היא, שיש להוכיח קשר סיבתי בין השירות לפריצת הדיסק.
משרד הביטחון דוחה את רוב התביעות המוגשות בגין פריצת דיסק.
עמדת משרד הביטחון הינה כי פריצת דיסק היא ממצא נפוץ, גם בגילאים צעירים, שאינו מהווה בהכרח נכות, וכי מאמצים גופניים, גם של חיילים קרביים, אינם גורמים לפריצת דיסק. מסיבה זו דוחה משרד הביטחון תביעות רבות, של חיילים ששרתו שירות קרבי וסובלים מכאבי גב.
על ההחלטה של משרד הביטחון ניתן להגיש ערעור לבית המשפט. ואכן, בתי המשפט לא מיהרו לאמץ את הגישה הגורפת של משרד הביטחון, ובמקרים מתאימים ביטלו את ההחלטה והורו להגיר בחייל הנפגע כנכה צה"ל.
בפסיקת בתי המשפט מושם דגש על כך שפריצת דיסק או בלט דיסק, בפני עצמם, אינם מהווים נכות אם אינם גורמים לכאבים או למגבלות, ולכן השאלה החשובה אינה מתי התרחשה פריצת הדיסק אלא מתי החלו הכאבים והמגבלות.
כשמדובר בחייל בשירות חובה, הכרוך במאמצים פיזיים, וכשהכאבים והמגבלות התחילו בזמן שהיה נתון למאמצים, הנטיה תהיה להכיר בנכות בגב כנכות הקשורה לשירות הצבאי.
אם הכאבים התחילו בפתאומיות, תוך ביצוע פעולה מאומצת, יש בכך כדי לחזק את הקשר הסיבתי.
מה אפשר לתבוע?
בשלב הראשון התביעה היא לקבלת ההכרה – הקביעה כי הנכות בעמוד השדרה נגרמה או הוחמרה תוך ועקב השירות. בשלב השני הנפגע נבדק ע"י ועדה רפואית שקובעת לו אחוזי נכות עקב פריצת דיסק בצבא. לפי אחוזי הנכות יקבעו הזכויות של הנפגע והוא קבל תגמולים בגלל פריצת דיסק בצבא (מענק חד פעמי או תגמולים חודשיים).
עורך הדין אשר ילווה את התובע בתהליך הגשת התביעה ינחה אותו בצורה מסודרת לגבי האפשרויות העומדות בפניו וגם ייתן המלצות מדויקות לגבי פעולות שיסייעו בהצלחת התביעה.
אם לסכם –
- אפשר להגיש תביעה נגד הצבא בגלל פריצת דיסק שאירעה במהלך השירות הצבאי.
- הגוף שיש לתבוע הינו משרד הביטחון.
- נטל השכנוע מוטל על כתפיו של התובע, ועליו לירות בכל התותחים הכבדים על מנת להצליח בכך.
על מנת למקסם את סיכויי ההצלחה, רצוי מאוד לשכור את שירותיו של עורך דין לתביעה נגד משרד הביטחון אשר מתמחה בתביעות העוסקות ישירות בתחום של פריצת דיסק שנגרמות במהלך השירות הצבאי.
משרד עורכי הדין צדקוני סיון מתמחה בהגשת תביעות של אנשי כוחות הביטחון כנגד משרד הביטחון, המוסד לביטוח לאומי וגופים נוספים.
למשרד הצלחות רבות בתחומים אלה, בזכות הידע הרב שנצבר במשך למעלה מ-25 שנות פעילות בתחום והניסיון הרב שיש לעורכי הדין בייצוג בתביעות להכרה בנזקים שאירעו במהלך השירות כגון פריצת דיסק בצבא – תביעת נכות.
לקבלת מידע נוסף בנושא תביעה נגד הצבא בגלל פריצת דיסק צרו עמנו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם.