פציעה במסגרת הצבא – האם ניתן לתבוע פיצויים וממי ?
פציעות במסגרת השירות הצבאי אינן דבר נדיר, בעיקר כשמדובר בחיילים בשירות קרבי ובכלל. לעיתים מדובר בפציעה שגורמת להגבלה מתמשכת ואף לנכות לצמיתות ומתעוררת השאלה מהן זכויותיו של הנפגע. האם ניתן לתבוע פיצויים מגורם כזה או אחר, מי הגורם שאותו תובעים ומה יקבל הנפגע.
ערכנו עבורכם הסבר קצר, עם קצת הנחיות וטיפים שימושיים. שימו לב, כל האמור כאן מתייחס לחיילים בשירות חובה בלבד. לגבי אנשי קבע, ההסדר שונה ויפורט במאמר נפרד. כמו כן, מאמר זה עוסק בתאונות ופציעות באופן כללי. הסבר מיוחד לגבי פציעה בתאונת דרכים בצבא תוכלו למצוא במאמר הזה – תאונות דרכים בצבא
פציעה במסגרת הצבא – מתי אפשר להגיש תביעה למשרד הביטחון
כל פציעה שארעה תוך ועקב השירות הצבאי מקנה לנפגע זכות להגשת תביעה למשרד הביטחון – תביעה לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום). אין מדובר בפציעה "קרבית" בהכרח. גם פציעה עקב נפילה במדרגות בדרך לחדר האוכל הינה פציעה תוך ועקב השירות. כמו כן לא נדרש שהפציעה תתרחש עקב רשלנות או מחדל של אדם אחר או של צה"ל. (לדוגמא פציעה בברך של חייל שקפץ לכדור, במהלך משחק כדורסל ביום ספורט יחידתי ונחת לא טוב על הרגל).
גם פציעה בדרך אל הבסיס או מהבסיס לבית עשויה להחשב פציעה תוך ועקב השירות.
יש לזכור שהזכויות באגף השיקום ניתנות בהתאם לאחוזי הנכות ולכן לא בהכרח יש מקום לתביעה כשמדובר בפציעה קלה, שחלפה בלי להשאיר נזק,
פציעה במסגרת הצבא – האם יש אפשרויות תביעה נוספות ?
במקרים מסויימים, כשיש מעורבות של צד שלישי יתכן וניתן להגיש תביעה בנזיקין נגד המזיק. אפשרות זו לא קיימת אם המזיק הוא המדינה או שלוחיה. כך למשל לא ניתן להגיש תביעה בנזיקין כנגד רופא צבאי שהתרשל בתפקידו. (מחסום זה נקרא "יחוד העילה" והוא מעוגן בחוק).
אם שני מסלולי התביעה (חוק הנכים ותביעה בנזיקין) אפשריים, הנפגע נדרש לבחור באחד מהם. מאחר ומדובר בהסדרי פיצויים שונים יש לבדוק היטב הנתונים טרם הבחירה באחד מהם. המסקנה מהו המסלול העדיף משתנה מנפגע לנפגע לפי הנתונים הספציפיים של כל אחד מהמקרים.
נפצעתי במסגרת הצבא וברצוני להגיש תביעה לפי חוק הנכים. מה עושים עכשיו?
חשוב לדעת: תביעה כנגד משרד הביטחון הינה הליך משפטי לכל דבר וענין, העשוי לעורר שאלות משפטיות, עובדתיות ורפואיות שנדרשים נסיון וידע כדי להתמודד עמן.
על הנפגע מוטל הנטל להוכיח שהפציעה אכן נגרמה תוך ועקב השירות, שהנזק הרפואי שהוא טוען לו אכן קשור לפציעה ונובע ממנה, שנותרה לו נכות עקב הפציעה ומה שיעורה של נכות זו.
אז מה כדאי לעשות כדי לשפר את סיכויי התביעה?
- דו"ח פציעה – אחד המסמכים החשובים בתביעה. מדובר במסמך בו נמסרים פרטי הארוע ועליו חותמים הנפגע, מפקדו הישיר, הרופא המטפל ומפקד בכיר. המרפאה הצבאית אמורה ליזום מילוי דו"ח זה בכל ארוע פציעה, אך פעמים רבות הדבר לא נעשה. באפשרותכם ליזום פניה ולבקש שיערך לכם דו"ח פציעה, גם אם חלף זמן מאז הארוע. חשוב לנסות ולהחתים על הדו"ח את מי שהיו בעלי התפקידים במועד הארוע ויכולים להעיד עליו מידיעה אישית. שימו לב שכל הפרטים בדו"ח מדוייקים. כל טעות בתאריך, בשעה או במקום עלולה לגרור אחריה בעיות וסיבוכים.
דו"ח פציעה תקין מלא וחתום יכול לסייע רבות בברור התביעה במשרד הביטחון, לחסוך זמן ובעיות.
- איסוף מסמכים – השתדלו לאסוף ולשמור כל מסמך שקשור בפציעה. סיכום אשפוז, סיכום ביקור אצל כל רופא שהייתם אצלו בהקשר לפגיעה וכל מסמך רלוונטי אחר – אספו ותייקו בקלסר שמיועד רק לזה. חשוב מאוד לשים לב למה שנרשם במסמכים ולבקש לתקן אי דיוקים אם קיימים. בכל מפגש רפואי הקפידו למסור הפרטים בצורה מלאה ומדוייקת. למשל: "נפצעתי בנפילה במדרגות חדר האוכל בבסיס.." ולא סתם "נפלתי".
- תעוד – נסו לערוך תרשומת מדוייקת של מה קרה ומתי, מועדי בדיקות, וכו' שכן עם חלוף הזמן הדברים עלולים להשכח.
- איסוף עדויות – במסגרת איסוף הנתונים שהוא מאוד חשוב להצלחת התביעה שלכם, חשוב מאוד שתאספו גם עדויות של חברים לשירות, של המפקדים ושל כל מי שיכול להעיד בצורה ברורה שמצבכם הפיזי העכשווי קשור בקשר הדוק לפגיעה שחוויתם בצבא.
- תצהיר – יתכן ותתבקשו להגיש לקצין התגמולים תצהיר שבו תצטרכו לפרט את כל פרטי המקרה. תצהיר זה צריך להיות מאושר וחתום על ידי עורך דין.
- מילוי טופס התביעה – חשוב למלא את הטפסים בצורה מדויקת.
אם התביעה תתקבל, ויאושר הקשר הסיבתי, תוזמנו לועדה רפואית אשר תקבע את דרגת הנכות.
כמה פיצויים מקבלים אם התביעה מתקבלת?
למעשה, מה שמקבלים, אם התביעה מתקבלת, אינם "פיצויים", אלא תגמולי נכות.
אם הנכות היא בין 0% ל – 9% לא מקבלים דבר, למעט עצם ההכרה והזכות לפנות בעתיד במקרה של החמרה. בנכות של 10% – 19% משולם מענק חד פעמי.
סכום המענק תלוי בגובה הנכות אך הוא אחיד לכל הנפגעים (נע בין 56,000 ₪ ל 211,000 ₪ בקרוב).
ב 20% ומעלה משולם תגמול חודשי ובנוסף זכויות שונות התלויות בגובה הנכות ובמשתנים נוספים. אם במשך השנים חלה החמרה הנפגע יכול לבקש, בהליך פשוט יחסית, בדיקה חוזרת והעלאת הנכות ובהתאם העלאת התגמול.
אם מדובר בנפגע שיש לו כבר נכות קודמת מפציעה אחרת בשירות, הנכות החדשה מתווספת לנכות הישנה, דבר שעשוי להביא לשינוי משמעותי בזכויות.
דוגמאות לפציעה במסגרת הצבא:
- פציעה ביום כיף של היחידה בלונה פארק – למרות שמדובר ביום כיף, מחוץ לבסיס, זו עדיין פציעה תוך ועקב השירות. אם הפציעה נגרמה עקב רשלנות מפעילי המקום (למשל מתקן שהתפרק תוך כדי הבילוי עליו) אפשר להגיש תביעה בנזיקין כנגד הלונה פארק, במקום תביעה לפי חוק הנכים.
- פציעה בזמן מד"ס ביחידה – ניתן להגיש תביעה לפי חוק הנכים.
- פציעה עקב נפילה ממיטת קומותיים ביחידה – ניתן להגיש תביעה לפי חוק הנכים.
- פציעה עקב טיפול רפואי לקוי במרפאה הצבאית – ניתן להגיש תביעה לפי חוק הנכים.
- פציעה עקב טיפול רפואי לקוי בבי"ח ממשלתי אליו נשלח הנפגע ע"י הצבא – ניתן להגיש תביעה לפי חוק הנכים. לא ניתן להגיש תביעה בנזיקין.
- פציעה עקב טיפול רפואי לקוי בבי"ח לא ממשלתי (של קופ"ח) אליו נשלח הנפגע ע"י הצבא – ניתן להגיש תביעה לפי חוק הנכים. ניתן גם להגיש תביעה בנזיקין. יש לבחור באחד משני המסלולים.
על מנת למקסם את סיכויי ההצלחה של התביעה, חשוב מאוד לבצע את כל התהליך בצורה מדויקת, צעד אחר צעד, ורצוי בליווי של עורך דין שמתמחה בתחום של פציעה במסגרת הצבא. אנחנו במשרד עורכי הדין צדקוני-סיון מתמחים בהגשת תביעות נגד משרד הביטחון ומלווים חיילים אשר נפצעו במסגרת הצבא לאורך כל הדרך.
אם נפצעתם בכל פציעה שהיא, לרבות פציעה באימון, פציעה בשיעור מד"ס, פציעה בשירות מילואים כמו גם פציעה בחופשה במסגרת הצבא, ולא משנה אם מדובר בפציעת ראש, פציעת ברך, פציעה ביד, פציעה בעין, פציעה ברגל או פציעה בגב – אנחנו נספק לכם ייעוץ משפטי מדויק ונלווה אתכם לאורך כל הדרך בהגשת התביעה על מנת למקסם את סיכויי ההצלחה.
לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ולקביעת פגישה – צרו עמנו קשר טלפוני או דרך האתר
ונשמח לעמוד לשירותכם.