שירתת בצה"ל ואתה סובל מפגיעה נפשית המאובחנת כמחלה נפשית מוכרת? רוב הסיכויים שמגיעים לך פיצויים ממשרד הביטחון.
השירות בצה"ל ובכוחות הביטחון כרוך בקשיים נפשיים רבים, החל מרגע הגיוס והפרידה מחיי הנערות והחופש, ועד לחיים במסגרת נוקשה ודורשת המתנהלת בתנאים לא אופטימליים.
על פי רוב, חיילי צה"ל מצליחים לעבור את השירות הצבאי חרף האתגרים הנפשיים הכרוכים בו בשלום. מנגד, ישנם חיילים שנאלצים להתמודד עם מראות קשים, מצבי לחץ קיצוניים, התנהלות פוגענית של מפקדים, לאורך זמן או באופן חד פעמי באופן שפוגע בנפשם וגורם לפגיעה נפשית חמורה הפוגעת בתפקודם בחיי היום יום באזרחות בכל רבדי החיים.
זכאות לקבלת פיצויים והכרה בנכות בצה"ל
מדינת ישראל אמנם מכירה בפגיעות הנפשיות המתרחשות בשירות הצבאי, ומעמידה שירותי תמיכה נפשיים בזמן הצבא ולאחריו לנפגעים אלו, אולם הדרך לקבלת הכרה בפגיעה הנפשית ארוכה ומייגעת.
לא פשוט לזכות בהכרה של פגיעה נפשית בצבא. תביעת נכות נפשית לאחר שירות צבאי עלולה להידחות בקלות יתרה על ידי הצבא, כיוון שהאחריות על הוכחת הקשר בין מצבו הנפשי של המשוחרר לבין תנאי השירות הצבאי חלה על החייל הנפגע.
על התובע להוכיח את הפגיעה ואת הקשר בין המחלה המאובחנת לבין השירות הצבאי – לאירוע ספציפי או לתנאי שירות מתמשכים. הוכחת התביעה היא לא פעם משימה מורכבת ביותר.
תהליך התביעה לקבלת פיצויים לנכות נפשית
לא פעם לוקח לחייל המשוחרר זמן להבין ולהיות מודע לכך שהוא סובל מפגיעה הנפשית עקב ארועים מהשירות הצבאי. חשוב להגיש את התביעה למשרד הביטחון מוקדם ככל האפשר. ברור התביעה אורך בד"כ זמן רב, ועד מתן ההכרה, הנפגע אינו יכול להנות מרוב הזכויות המוקנות למי שהוכר כנכה צה"ל.
כדי להתחיל בתהליך, על הנפגע לפנות לאגף השיקום. אגף השיקום עורך בדיקה יסודית של התיק, כולל בדיקת עברו הרפואי והתפקודי של הנפגע, בדיקת תיק קופת חולים, בדיקת תנאי השירות ועוד. לאחר איסוף התעוד, הנפגע מופנה לפסיכיאטר מומחה שתפקידו לקבוע האם אכן קיימת נכות נפשית הקשורה לתנאי השירות, ובהתאם להמליץ האם לקבל את התביעה או לדחות אותה.
באם נקבע קשר בין הנכות לשירות התובע מופנה לבדיקה ע"י ועדה רפואית שקובעת את גובה אחוזי הנכות והאם הנכות זמנית או קבועה.
בהתאם לדרגת הנכות נקבע האם התובע זכאי לזכויות כספיות ולהטבות.
בדרגת נכות 0% – 9% אין זכאות לזכויות כספיות, אולם יש הכרה עקרונית, המאפשרת פניה בעתיד במקרה של החמרת מצב.
בדרגת נכות של 10% – 19% התובע זכאי למענק חד פעמי, שגובהו נקבע בהתאם לגובה הנכות (בטווח שבין 49,000 ₪ ל – 145,000 ₪).
בדרגת נכות של 20% ומעלה התובע זכאי לתגמול חודשי, לטיפול רפואי ושיקומי ולהטבות רבות נוספות. נכה צה"ל מוכר, בדרגת נכות של 20% ומעלה, שכושר עבודתו נפגע בעקבות מחלות נפשיות קשות כגון: סכיזופרניה, הלם קרב וכדומה, עשוי לקבל תגמול מחיה חודשי קבוע, בסכומים העולים בהרבה על התגמול החודשי הרגיל.
הכרה בפגיעה נפשית עקב מחלה בעלת רקע תורשתי
לעיתים למחלה הנפשית יש רקע תורשתי ובמקרים מסויימים לנפגע בני משפחה שלקו במחלה.
אחת הבעיות בתביעות להכרה במחלה כנכות שקשורה לשירות הצבאי היא כאשר קיים רקע תורשתי ובמיוחד כאשר יש קושי להצביע על מועד ההתפרצות של המחלה או על מחולל שגרם לה.
על הנפגע להוכיח שהתפרצות המחלה ארעה בגלל השירות הצבאי, בעקבות פעילות, מאורע או תנאי שירות מסויימים. לרוב מצפה לתובע מסע ערעורים ממושך, בפרט אם לא ברור מה בדיוק היה "הטריגר" להתפרצות המחלה.
הכרה במחלות המתפרצות לאחר השחרור
ישנן מחלות שבאות לידי ביטוי דווקא לאחר זמן מתקופת השחרור.
חיילים שהיו חשופים לתנאי לחימה קשים, וחוו ארועים קשים בשירות, לא תמיד חשים מיד בפגיעה ולא תמיד מאובחנים מיד כלוקים בפגיעה נפשית. לעיתים חולפות שנים של קשיים ובעיות, עד שמתגבשת אבחנה.
ככל שפרק הזמן ארוך יותר, כך גדל הקושי בהוכחת התביעה.
פגיעה נפשית במהלך שירות בטחוני שלא בצבא
כמו בשירות הצבאי, גם מי ששירת ביחידות דוגמת השב"ס או המשטרה, עשוי לחוות אירועים ופעילויות מטלטלות נפשית לא פחות משירות צבאי במערך הלוחם. יתכנו מצבים בהם חייל שירת במילואים וחווה אירוע שגרם לנזקים נפשיים יכול לעתור ולקבל זכויותיו.
בהתאם להוראות הקבועות בחוקיקה, משרד הביטחון מכיר גם במצבים של נכות נפשית עקב שירות במסגרות חוץ צה"ליות, כמו שב"ס, המשטרה או במהלך המילואים.
עורך דין מיומן להגשת תביעת נכות נפשית בשירות הביטחון
על עורך דין לתביעת נכות נפשית ממשרד הביטחון לעבוד בצורה יסודית ולעיתים גם יצירתית על מנת לחקור את האירועים והתקופות השונות בשירות החייל, ולהמציא את ההוכחות השונות לטענות התביעה.
יש משמעות כלכלית גדולה מאוד לקביעת אחוזי נכות כתוצאה מטראומה נפשית, והחולה במחלות נפשיות זקוק לתמיכה כלכלית גדולה, וראוי שיקבל אותם ממשרד הביטחון במידה והשירות בצבא או במערכת הבטחון גרם לכך.
אישור תביעות על בסיס נפשי במשרד עו"ד צדקוני סיון
בכל אחד מהשלבים עלול התובע הכרה בנכות נפשית להתקל במחסומים רבים של בירוקרטיה ושל טענה לאי אמינות.
קצין התגמולים במשרד הביטחון אינו ממהר לאשר תביעות בגין נכות נפשית ולעיתים קרובות הוכחת התביעה קשה ומורכבת.
עו"ד מקצועי שילווה את התובע יוכל לסייע לו באיסוף תעוד ועדויות שיוכיחו את הקשר בין האירועים לפגיעה. הוכחות אלו יכללו עדויות של חברים בצבא, תדפיסי מפגשים רפואיים, כולל שיחות עם פסיכולוג ופסיכיאטר צבאי, עדויות מפקדים, ועוד מסמכים וממצאים שונים, שעשויים להצביע על הבעיה הנפשית ולהוכיח את הטענה שהפגיעה הנפשית נגרמה דווקא בגלל השירות הצבאי.
למשרד עו"ד סיון צדקוני נסיון של 27 שנים בייצוג תובעים המבקשים הכרה בנכות עקב השירות, וביצוג נכים בועדות רפואיות ובועדות רפואיות עליונות של משרד הבטחון.
למשרד הצלחות רבות בתחומים אלו, הודות לידע הרב שנצבר במשך למעלה משני עשורי פעילות, ולניסיון הרב שיש לעורכי הדין במשרדנו בייצוג בתביעות להכרה בנזקים שארעו במהלך השירות הצבאי.
משרדנו עסק בין היתר בתיקים הללו:
- תביעה להכרה בפוסט טראומה (הלם קרב).
- תביעה להכרה בנכות נפשית עקב ארועים בשירות הצבאי.
- תביעה להכרה באוטם שריר הלב כתוצאה ממתח נפשי בשירות הצבאי.
- תביעה להכרה במחלת סכרת עקב מתח נפשי בשירות הצבאי.
- תביעה להכרה בפסוריאזיס עקב מתח נפשי בשירות הצבאי.
- ועוד ועוד…
משרדנו מלווה את התובע ומשפחתו לאורך כל התהליך- החל בהכנת התביעה כראוי והגשתה, דרך ייצוג בועדות רפואיות, ייעוץ עם מומחים רפואיים מנוסים המסייעים לתובע בביסוס הטיעון הרפואי בתיק עד להכרה בנכות הנפשית בהצלחה.
זקוקים לייעוץ משפטי מעו"ד המתמחה בתביעות מערכת הבטחון? חייגו כעת או צרו קשר דרך האתר, וצוות המומחים שלנו יעמוד לשירותכם.