הכנה לועדה רפואית במשרד הביטחון
"זומנתי לועדה רפואית של משרד הביטחון. איך מתכוננים? " – את השאלה הזו מפנים אלי לעתים קרובות מאוד, נכי צה"ל, שקיבלו את הזימון המיוחל, לבדיקה ע"י ועדה רפואית.
11 המלצות להכנה נכונה לפני הועדה הרפואית של משהב"ט
ראשית, חשוב להדגיש, כי יעוץ מלא ומפורט אפשר לתת רק כשמכירים היטב את התיק. כל מקרה הוא יחודי, ומה שנכון במקרה אחד, לא בהכרח יהיה טוב ומתאים לאחר. עם זאת, ישנן כמה המלצות, שבדרך כלל נכונות לכל המקרים, וכדאי להעזר בהן:
1.תזמון נכון של זמני ההגעה
תזמנו את ההגעה לועדה כך שתהיו במקום לפחות 10 דקות לפני המועד שנקבע, אך קחו בחשבון שלא פעם יש אחור או עיכוב ותצטרכו להמתין. היו סבלניים.
2.זכרו,תעודת זהות
יש להגיע עם תעודת זהות.
3.רשימה מסודרת של בעיות
הכינו לכם רשימה מסודרת של הבעיות שברצונכם להציג בפני הועדה. מומלץ להתחיל להכין את הרשימה כמה ימים מראש, כשתוך כדי ההתנהלות היומיומית שלכם תוכלו לשים לב לבעיות שתרצו לציין, לפעולות שגורמות כאב וכו'. לקראת הדיון, רכזו את הדברים בצורה נוחה ומסודרת והביאו איתכם לועדה. לפעמים מעמד הבדיקה עלול להיות מלחיץ והרשימה תסייע לכם לוודא שלא שכחתם שום דבר.
4.אילו בעיות קיימות היום? מהן הבעיות הקשות ביותר?
בפרוט התלונות שימו דגש על הבעיות הקיימות כיום, ועל ההשלכות על חיי היום יום שלכם. התחילו מהדברים החשובים ביותר, ומהבעיות הקשות ביותר.
5.להתרכז במצבכם כיום!
ברוב המקרים, הועדה צריכה לקבוע את נכותכם לפי המצב במועד הבדיקה. התרכזו בתיאור הבעיות הקיימות כיום ולא בתיאור מצבים שהיו בעבר וחלפו.
6.להתרכז בבעיות רפואיות
הועדה הינה ועדה רפואית שקובעת נכות רפואית. התרכזו בנושאים הרפואיים. טענה כגון "שכבתי בבית אחרי ניתוח ואף אחד מהיחידה לא בא לבקר אותי" אינה רלבנטית לבדיקה הרפואית.
7.מסמכים רפואיים חדשים אשר אינם כלולים בתיק
בפני הועדה מונח תיק רפואי ובו מסמכים רפואיים שהעברתם למשרד הביטחון. קחו בחשבון כי יתכן ומסמכים חדשים שלא הספקתם להעביר, או מסמכים שהעברתם ללשכה המחוזית במסגרת הטיפול הרפואי, לא יהיו בתיק. מומלץ להביא העתק ממסמכים אלו וכן העתק ממסמכים חשובים (סיכום אישפוז, פענוח של צילומים וכו'), כך שניתן יהיה למסור אותם לועדה במועד הבדיקה.
*משהב"ט מאפשר לעיין בתיק הרפואי לפני מועד הועדה, ע"מ לוודא שכל התיעוד הנדרש נמצא בתיק.
הנחיות כיצד לבצע העיון מופיעות על טופס הזימון לועדה.*
אם בידכם דיסקים של בדיקות הדמיה (רנטגן, CT, MRI וכו'), הביאו אותם איתכם.
8.קיראו את הפרוטוקול,תקנו ושנו במידה וצריך
לאחר שתפרטו את התלונות, תינתן לכם אפשרות לקרוא את הדברים כפי שנרשמו בפרוטוקול הועדה, ולתקן או להוסיף אם נדרש.
9.שתפו פעולה בבדיקה הגופנית אך ציינו כל מיחוש,הגבלה או כאב
הועדה הרפואית תערוך לכם בדיקה גופנית. חשוב לשתף פעולה בבדיקה, ולבצע הנדרש כפי יכולתכם. עם זאת, חשוב לדווח על כל קושי וכאב הנלווים לביצוע, ע"מ שהוועדה תוכל להעריך בצורה נכונה את המגבלות. (לדוגמא – אני יכול לכופף את הברך עד הנקודה הזו, אבל הכיפוף מכאיב לי ולכן אני משתדל לכופף פחות, כדי להמנע מהכאב). קחו בחשבון כי אם הועדה תגיע למסקנה שלא שיתפתם פעולה בבדיקה ואינכם אמינים בבדיקה, הדבר יפגע בנכונות להאמין לתלונותיכם.
10.בקשו מחבר קרוב או בן משפחה ליווי במידת הצורך
אתם לחוצים מהבדיקה וחשוב לכם שאמא/ אבא/ בעל/ אשה / אח או אדם קרוב אחר יהיו איתכם בבדיקה? אפשר לבקש ובדרך כלל התשובה תהייה חיובית.
11.מלאו טופס משוב במידת הצורך
בסיום הבדיקה אתם מרגישים שלא קיבלתם יחס ראוי, או שיש לכם טענה כלשהיא לועדה? או שדווקא התרשמתם לחיוב מהיחס והבדיקה? ניתן ורצוי למלא טופס משוב אנונימי ולהשאירו בתיבה המיועדת לכך במתחם הועדות.