הערה: המספר המופיע מימין לפרטי פסה"ד, מציין את מספרו השוטף במאגר פסקי הדין, במשרד עו"ד צדקוני – סיון ואינו חלק מפסה"ד.
651. ע"א 99/**** פלוני נ' קצין תגמולים
2. הנכות העיקרית היא כמובן אי השליטה החלקית על הסוגרים ובעניין זה לא היתה התמונה ברורה ,מה היא "אי שליטה חלקית". הצבתי שאלות שונות בפסה"ד הקודם, והעניין אכן קיבל את תשומת הלב של פרופ' סקורניק אשר הסביר כי לא מדובר בחוסר שליטה מלא, משמע חוסר השליטה חלקי,אולם פרופ' סקורניק הוסיף והסביר כי מדובר בנכות קשה ביותר לאדם צעיר, המשפיעה עליו קשות גם מבחינה נפשית ויש על כך הרחבה בחוות הדעת.
4. הועדה בחרה לקבוע את דרגת הנכות לפי המבחן בפרט 14 (2) ב, שהוראתו : "ישנה הפרשה קלה וקבועה של צואה 30%". לעניות דעתי, ולאור החומר שבתיק, נראה שדרגת נכות זו אכן משקפת את המצב העובדתי שבשטח, והיא למעשה מסבירה שאי השליטה החלקית אינה אי שליטה לסירוגין , אלא להיפך : ההפרשה היא קבועה . השאלה אם דרגת נכות זו סבירה אם לאו היא שאלה אחרת, אשר לא אפתח בשלב הנוכחי מחוסר מידע מספיק ומחוסר חומר מספיק על דבר חילוקי הדעות בנושא הרפואי בתחום זה. ב"כ שליטה מלא", מאפשר בעזרת תקנה 11 (ב) מתקנות הנכים ( מבחנים לקביעת דרגת נכות) לקבוע דרגת נכות 80% לפי המבחן המתאים לחוסר שליטה מלא במבחן שבפרט 15 (6) מהתוספת לתקנות הנכים ( מבחנים לקביעת דרגת נכות ) תש"ל – 1969 שהוראתו: "איבוד מוחלט של השליטה על השוער". אני סבור כי השאלה רפואית , ואפילו פרופ' סקורניק לא המליץ על דרגת נכות גבוהה שכזאת, לכן איני מוצא סמכות לעצמי לקבוע דרגת נכות שכזאת , גם אם יש יסוד לומר כי סבלו של המערער עולה מעל ומעבר אותם 30% שנקבעו לו על אי השליטה החלקית של הסוגר.
5. אציין כי ישנן דרכים אחרות ונוספות כדי לשקף טוב יותר את חומרת מצבו של המערער, גם בכלים ( אם כי אין בדעתי לומר כי תוספת של אחוז זה או אחר הוא פיצוי הולם לסבל נפשי או אחר, שכן ספק אם בכלל ניתן לכימות מדויק, ובכל דרגת נכות יש סטנדרטטיזציה או שרירות המחויבת במידה זו או אחרת): א. הועדה הכירה כנכות מוסבת קיום טחורים , וקבעה את דרגת הנכות המתאימה של 10% לפי ס' 15 ( 7) ב, אשר עליה אי ערעור בפני. ב. את הסבל הנפשי ניתן לבטא בנכות נפשית מוסבת החריגה מן המצב הנפשי ה"רגיל" לנכות הפיזית , וזאת עפ"י אחת המבחנים של פרט 34 מהתוספת לתקנות הנכים ( המיבחנים לקביעת דרגת הנכות) , תש"ל – 1969 . אולם, לכאורה, יש לבקש נכות שכזאת כנכות מסובת, משום שהיא אינה בהכרח מצויה מהיום הראשון (כך שמצופה שהודעה בעצמה תקבע את דרגת הנכות ללא יוזמה מצד הנכה), אלא היא מתפתחת משך הזמן ככל שהסבל והתופעות מן הנכות הפיזית מחמירות ומשבשות את חיי היומים, ויוצרות מצב נפשי שניתן להגדיר אותו כתגובה נפשית נפרדת אשר מזכה בקביעת דרגת נכות.
הערה: המספר המופיע מימין לפרטי פסה"ד, מציין את מספרו השוטף במאגר פסקי הדין, במשרד עו"ד צדקוני – סיון ואינו חלק מפסה"ד.