פסיקת הוצאות בהליכים של נכי צה"ל
בש"א 22488 קצין תגמולים נ' נ"פ מחוזי ת"א 15.5.07. פורסם בנבו.
ועדת הערעורים דחתה את ערעורו של המשיב על הסף. על ההחלטה הוגש כתב ערעור לביהמ"ש המחוזי כשהוא אינו מנומק אלא נאמר בו שעיקרי הטיעון יוגשו במועדם. קצין תגמולים ביקש למחוק את הערעור בהעדר נימוקים. בטרם נדונה הבקשה הוגשו עיקרי טיעון. נקבע: אכן כתב ערעור המוגש ללא נימוקים מפר את האיזון בין הצדדים בכך שאינו מגלה במועד לצד שכנגד מהן השגותיו של המערער על ההחלטה שבבסיס הערעור. הגשת הודעת ערעור ללא נימוקים אינה תקינה. ואולם נוכח החשיבות המוקנית לזכות הטיעון של בעלי הדין ידם של אינטרסים נגדיים תהא על העליונה רק בנסיבות בהן קיים חשש ממשי לפגיעה באינטרס מוגן של בעל הדין שכנגד או של המערכת השיפואית בכללותה. השימוש בתקנה 414 לתקנות יעשה במשורה, רק באותם מקרים חריגים המצדיקים התערבות בית המשפט בניסוח כתב הטענות. כאן, חרף הפגם, לא מצדיק את הצעד החמור של שלילת ערעור ושלילת יומו של המשיב בביהמ"ש. מחיקת הערעור תהיה בלתי מידתית ביחס למחדל ובהתחשב בכך שהגיש את נימוקי הערעור עוד קודם לישיבת קדם המשפט הראשונה. לא חויב בהוצאות כי לא גרם לעיכוב. עוד ציין ביהמ"ש כי ועדת הערעורים מוסמכת לפעול מבלי להיות קשורה בדקדוקי דיון וראיות, ולכן בערעור על ועדת הערעורים גם ביהמ"ש המחוזי פטור מדקדוקי דיון וראיות.
ע.א. 134/85 ט"ק נ' קצין תגמולים , מחוזי ת"א. 21.6.85. לא פורסם.
חיוב הנכה בהוצאות משפט על חקירת מומחה מטעם קה"ת חריג. יעשה רק אם ניהל את המשפט בצורה קנטרנית, טרדנית או בחוסר תום לב.
ע"א 1035/92 קצין תגמולים נ' מ"א, מחוזי ת"א. 16.5.95. לא פורסם.
שיקולים לחיוב בהוצאות לפי הליך בחוק הנכים. המדיניות המשפטית מקלה עם המערערים, אנשי כוחות הבטחון. פסיקת הוצאות במקרים חריגים בהם נקבע כי ההליך לא הוגן, לא נשען על אדני אמת. התערבות ערכאת הערעור בשק"ד ועדת הערעורים, רק במקרים קיצוניים. באותו מקרה המערער הודה שלא נהג בהגינות ובנוסף ניסה לצרף מסמכים בשלב הסיכומים. מצדיק חיוב בהוצאות.
ע"נ. 216/87 ס נ' קצין תגמולים ועדת ערעורים תל אביב, 30.11.92. הרכב הש' הרכב קווארט. לא פורסם.
חיוב מערער בהוצאות.
ע"נ 311/92 ק"נ נ' קצין תגמולים , ועדת ערעורים תל אביב, הרכב הש' הרכב גרמן. פס"ד מיום 31.5.93. לא פורסם.
לא היה מקום להגשת הערעור. המשיב בהחלטתו הבהיר היטב את עמדתו. מצדיק חיוב המערער בהוצאות.
ע.א 235/88 מ"ע נ' קצין תגמולים , מחוזי ת"א. 19.3.90. לא פורסם.
אין הצדקה להטיל הוצאות למרות שהערעור נדחה.
ע"א 146/00 א"ב נ' קצין תגמולים , פס"מ תשס"ב (1) 769
חיוב מערער בהוצאות בערעור במחוזי – הסתיר עובדות חשובות (ביטויי המחלה לפני הגיוס) מהוועדה.
ע.א 786/79 א"ג נ' קצין תגמולים , בימ"ש עליון. 9.3.81. לא פורסם.
כלל גדול נהוג בביהמ"ש בדיני נכים, שאין מחייבים אותם בהוצאות אלא אם כן ניהלו משפטם בדרך טרדנית או קנטרנית או שלא בתום לב. הזמנת המומחה לחקירה הייתה סבירה ולגיטימית ולא היה מקום להטיל הוצאות.
ע"נ 105/05 ס"מ נ' קצין תגמולים, ועדת ערעורים חיפה (הרכב הש' פלאח) 8.10.07. פורסם בנבו.
חיוב מערער בהוצאות. המערער נפגע טרם הגיוס. טענותיו ביחס לשרות הצבאי לא הוכחו- לא במסמך ולא בעדות. בשל מופרכותו המובהקת של הערעור חויב המערער בהוצאות בסך 4,000 ש"ח.
ע"א 1152/01 משהב"ט נ' ד"ר ש"ג, פס"מ תשס"ב (א) 462
לא על נקלה תתערב ערכאת הערעור בשיקול דעתה של הערכאה הראשונה בקביעת סכום ההוצאות.
ע"א 1276/02 ב"ו נ' ה"המ, מחוזי ת"א 13.11.02. לא פורסם.
פס"ד בענין נרדפי הנאצים. קביעת ההוצאות בסמכות ועדת הערעורים וביהמ"ש המחוזי לא יתערב על נקלה. מפרט כללים לפיהם יפסקו הוצאות לטובת הנכים.
רע"א 8669/02 י.א נ' קצין תגמולים , ביהמ"ש עליון. 12.12.02. פורסם בנבו.
הנכה ערער על החלטת וע"ר עליונה וביהמ"ש המחוזי החזיר הדיון לוועדה. הוועדה לא פעלה בהתאם לפסה"ד ולכן ערער שוב. בדיון השני נמתחה ביקורת על הוועדה. התיק הוחזר שוב ללא חיוב בהוצאות. הנכה טוען שהיה צריך לחייב בהוצאות משפט. נקבע כי לא בנקל יתערב ביהמ"ש לערעורים בשיקול דעתה של הערכאה הראשונה לענין פסיקת הוצאות משפט. לא מקרה ראוי להתערבות. הנכה טרם זכה בדין וענינו הוחזר לוועדה לבדיקה מחודשת.
ע"ו 68807/10/18 — נ' קצין תגמולים חיפה 27.2.19 , לא פורסם.
ועדת הערעורים חייבה את המשיב בהוצאות. המערער ערער על גובה ההוצאות וטען שהיה צריך לחייב בסכום גבוה יותר. הערעור התקבל.
"אין ספק שככלל לא תתערב ערכאת הערעור בקביעת הוצאות ושכ"ט עו"ד … ואולם גם לכלל זה יש יוצאים מן הכלל ונראה לנו כי זהו המקרה שבפנינו, שכן אחד מן השיקולים שיש להביא בחשבון, גם אם לא היחיד, הינו שבעל דין הזוכה במשפט, לא יצא בחסרון כיס מבחינת ההוצאות שהוציא ושכר הטרחה ששילם".
"כמו כן, לא ניתן להתעלם מכך, שההליך התנהל בפני הוועדה על פני תקופה של כ 5 שנים, ובנסיבות אלה, פסיקת שכ"ט עו"ד השיעור של 5000 ₪, עשויה אכן להביא לכך שבעל הדין, הגם שזכה במשפט, יצא בחסרון כיס גם מבחינת שכר הטרחה שעליו לשלם לבא כוחו, שכן שכר טרחה בשיעור של 5000 ₪ כפי שנפסק ע"י הוועדה, הוא בנסיבות העניין שבתיק זה, ובהתחשב גם במשך תקופת הטיפול בתיק, והיקף העבודה הנדרש כתוצאה מכך, שכר שאיננו ריאלי. מכאן שבנסיבות חריגות אלה, על ערכאת הערעור להתערב הן בסוגית פסיקת ההוצאות והם בשיעור שכר הטרחה. נוכח כל האמור לעיל, אנו מחליטים להעמיד את שיעור שכר הטרחה לזכות בא כוח המערער על סכום כול של 10,000 ₪ וזאת חלף הסכום שנפסק. עוד ובנוסף, אנו מחייבים את המשיב לשלם למערער את הוצאות חוות דעתו של המומחה מטעם המערער פרופ' קנובלר בסכום של 8,000 ₪ בתוספת מע"מ כחוק, וכן את עלות הופעתו של פרופ' קנובלר בפני הועדה".
ב.ש.א 1278/99מ"מ נ' משהב"ט, ביהמ"ש העליון. 16.3.99. פורסם בנבו.
בקשה להארכת מועד להגשת רשות ערעור. על פניו ללא כל הצדקה. נדחה אך צויין כי בהתחשב בכך שמדובר בערעור נכים, אין צו להוצאות.
ע"נ 11690-09-14 פלוני נ' קצין תגמולים , ועדת ערעורים ירושלים, הרכב הש' אחימן. 27.11.18. פורסם בנבו.
הועדה מצאה לנכון לחייב את המערער בהוצאות:
"עם כל ההבנה למצבו של המערער, נראה לחברי הועדה כי הערעור הוגש מלכתחילה ללא כל בסיס כניסיון, שאם לא יצלח לא יהא בכך כדי לפגוע במערער. לשם כך הופעל כל המנגנון של קצין התגמולים וועדות הערר שעולה למשלם המיסים כסף רב, לפיכך הננו לחייב את המערער בהוצאות דחיית ערעורו בסך של 7,000 ₪".
גם קצין התגמולים חוייב בהוצאות לטובת אוצר המדינה בשל הגשת תיק רפואי עם מיספור חתוך, צילומים לא ברורים ומסמכים המתוייקים הפוך.
3628. ע"נ 6260-07-21 ב.ט נ' קצין התגמולים, ועדת ערעורים ירושלים, הרכב הש' דהאן. פס"ד מיום 3.11.22, פורסם בנבו.
משרת בשב"ס שהגיש תביעה על פגיעה בשמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש בשירות: נפילת סירים, סירנות אזעקה, צעקות אסירים, טריקת דלתות, טרקטורים, משאיות וכלי עבודה שונים. קצין התגמולים דחה התביעה על הסף לאור לאור תיקון 29 והגשת התביעה לאחר מועד כניסת התיקון לתוקף. הגיש ערעור שנדחה.
ביהמ"ש חייב את המערער בהוצאות לפי המבחנים הקבועים בתקנות סדר הדין האזרחי החדשות – תוצאות ההליך, הערכת המשאבים שנדרשו לניהולו, התנהלות בעלי הדין הבטחת זכות גישה לערכאות ופערי הכוחות בין בעלי הדין.