הערה: המספר המופיע מימין לפרטי פסה"ד, מציין את מספרו השוטף במאגר פסקי הדין, במשרד עו"ד צדקוני – סיון ואינו חלק מפסה"ד.
א. טווח תנועה אובייקטיבי וסובייקטיבי
ב. עמוד שדרה
ג. פגיעה שורשית EMG
ד. כתף/ כתפיים
ה. מרפק
ו. כף יד, אצבעות
א. טווח תנועה אובייקטיבי וסובייקטיבי
1063. ע"א 99/**** א"ס נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת).
השופט מעיר כי לדעתו נכון לקבוע נכות לפי טווח תנועה אקטיבי, ולא פאסיבי. אין להתעלם מכאבים שבגללם אדם סביר נמנע מתנועות מכאיבות.
1040. ע"א 98/**** ש"ד נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
תנועה פאסיבית מול תנועה אקטיבית.
ב. עמוד שדרה
1474. ע"ש 03/*** מ"ח נ' קצין תגמולים, מחוזי חיפה, ש' יעקבי שוילי
(הגבלת תנועות צוואר – 1% – כאבים ללא ממצא אורגני). אכן צודק ב"כ המערער, שהכלל שצריך להיות נקוט בידי ועדה רפואית, כאשר היא מעדיפה את תוצאות הבדיקה הקלינית על פני בדיקות הדמיה, שעליה לעיין היטב בבדיקות ההדמיה ולהתייחס לממצאיהן באופן מלא (ולא באופן חלקי). ב"כ המשיב סבור שהמבחן, בדברו על "ממצא אורגני", מתכוון לממצא בבדיקה הקלינית, ואינו מתכוון לממצא בבדיקת הדמיה. אינני סבור שכך יש לפרש את המונח "ממצא אורגני", שכן פשוטו של מקרא "ממצא אורגני" כולל גם ממצא העולה בבדיקה קלינית וגם ממצא העולה בבדיקת הדמיה. הדרה קושיה לדוכתיה: "אם המונח "ממצא אורגני" כולל גם ממצא בבדיקת הדמיה, כיצד יש לפרש את ההגדרה שבמבחני המשנה א', ב' ו–ג' הנ"ל? סבורני שכוונת ההגדרה היא, שאם נכה מתלונן על כאבים והם מתועדים (וכמובן מדובר במקרה שהועדה הרפואית מאמינה שהתלונות על כאבים אינן תלונות שהנכה בודה מליבו בתרמית), ראוי להעניק לנכה אחוז נכות אחד, גם אם אין ולמרות שאין ממצא אורגני או הגבלת תנועות. מכאן ולהבא, כשיש ממצא אורגני או הגבלה בתנועות, על הועדה הרפואית לבחון את ההשפעה של הממצא ושל ההגבלה בתנועות על "איבוד הכושר לפעול פעולה רגילה, בין גופנית ובין שכלית, או פחיתתו של כושר זה", שהיא ההגדרה של המונח "נכות" בסעיף 1 לחוק הנכים (תגמולים ושיקום), התשי"ט – 1959 (נוסח משולב). ולכן, אם הממצאים האורגניים (בין אלה שעלו בבדיקה הקלינית ובין אלה שבצבצו ועלו בבדיקת ההדמיה), גרמו לירידה בכושר או לפחיתתו, כי אז יש להעניק בגין כך אחוזי נכות מתאימים, ואם לאו–לאו. באשר לפגיעה המתבטאת בהגבלה בתנועות, אחוזי הנכות הוגרו במבחני משנה א', ב' ו–ג' הנ"ל לפי חומרת ההגבלה. לגבי הממצאים האורגניים לא היה טעם בפרוט כזה, בגלל הגיוון הרב מאוד האפשרי, ועל כן הועדה הרפואית צריכה לקבוע את שעור הנכות בדרכים אחרות, בין היתר על דרך "ההתאמה", לפי תקנה 11 לתקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגת נכות), התש"ל– 1969.
משמצאה הור"ע בבדיקתה הקלינית שאין הגבלה בתנועות (ואכן כך גם מצאה הור"ע הקודמת), וכן מצאה ש"אין כל סימן של קיפוח נוירולוגי ואין סימנים של דלדול שרירים. לא ניכר כל סימן פירמידלי", רשאית הייתה להסיק ש"אין ירידה או פחיתה" בכושר. למרות זאת לא היתה הור"ע בת חורין לקבוע שאין להעניק כלל אחוזי נכות, אלא חייבת היתה להעניק אחוז אחד, כפי שעשתה.
1437. ע"ש 677/03 ב"מ נ' קצין תגמולים, מחוזי חיפה, ש' יעקבי שוילי
(קיבוע 2 חוליות). אינני סבור שהפרוש של המערער למבחן 37]1[א', לפיו די בקיבוע כלשהו בעמוד השדרה הצווארי, אפילו הוא בין זוג אחד של חוליות, כדי שנכה יזכה במלוא אחוזי הנכות שקבועים במבחן 37[1]א'. לדעתי הפרוש של הור"ע, שלפיו נחוץ קיבוע של כל עמוד השדרה הצווארי, כדי שנכה יזכה במלוא אחוזי הנכות המצויינים במבחן 37[1]א הוא הפרוש הנכון יותר. כך הוא הגיונם של דברים, וכך גם משתמע מלשון המבחן. הגיונם של דברים כיצד ? שכן המבחן מקנה 30 אחוזי נכות על "קיבוע עמוד השדרה הצווארי" כולו, ולא מסתבר ששעור זהה ]30%[ יחול גם על קיבוע של חלק קטן מעמוד השדרה הצווארי; לשון המבחן כיצד ? שכן במבחן מופיעה הא' הידיעה במילים "השדרה הצווארי", ואל נאמר קיבוע בעמוד השדרה הצווארי [דגש על האות ב'. אין צורך לומר שלפני המילה עמוד לא תופיע האות הא לצורך היידוע של המילה "עמוד", משום שהמילה עמוד מופיעה כנסמך למילה "השדרה" שהיא הסומך, וממילא הנסמך מיודע גם ללא הא הידיעה].אולם גם קיבוע חלקי מצדיק לבחון את תחולת מבחן 37[1]א', אבל בהתאמה, כפי שמאפשרת תקנה 11 לתקנות הנכים [מבחנים לקביעת דרגת נכות].
הור"ע החילה את מבחן 37[1]א', הדן ב"הגבלת התנועות בעמוד השדרה הצווארי". אכן גם מבחן זה רלבנטי למקרה של המערער. ואולם כיון ששני מבחנים יכולים לחול על המערער, מבחן 37]1[א' בהתאמה ומבחן 37]2[א', ואפשר שאחוז הנכות לפי אחד משניהם גבוה מחברו, ראוי שהור"ע תשקול מה אחוזי הנכות המתאימים לכל אחד משני המבחנים הנ"ל, ותקבע את הגבוה מבין השניים (רע"א 9347/96, קצין תגמולים נ' בנימן).
הערעור מתקבל במובן זה שענינו של המערער, במה שנוגע לפגימה בעמוד השדרה הצווארי, מוחזר לור"ע להמשך דיון, על מנת שתבחן כמה אחוזי נכות ראוי לקצוב למערער עקב הקיבוע בשני זוגות החוליות בעמוד השדרה הצווארי, וזאת על פי מבחן 37[1]א' בהתאמה, ואם תגיע למסקנה שאחוזי הנכות עולים על 10 [כפי שקבעה לפי מבחן 37]2[א'3], תעניק למערער את שעור הנכות לפי מבחן 37[1]א' בהתאמה.
2579. ע"א 07/ **** א"ג נ' קצין תגמולים, מחוזי ירושלים (ש' זילברטל) 10.10.07.
קיבוע 2 חוליות בעמוד שדרה צווארי. ניטען שהיה צריך לקבוע נכות לפי פריט 37 (1)(א)(I) שענינו קיבוע עמוד שדרה צווארי בזוית נוחה, ובנוסף נכות בגין הפגיעה בתנועתיות. ביהמ"ש אישר את גישת הועדה כי אין להחיל את המבחן שענינו קיבוע עמוד השדרה הצווארי במקום בו קובעו 2 חוליות בלבד. פריט זה מתאים למצב של קיבוע כל עמוד השדרה הצווארי ולא של חלקו. כמו כן אין מקום לקביעת שני סעיפי נכות – אחד בשל עצם הקיבוע ואחד בשל ההגבלה בתנועה.
2586. ע"א 07/***** נ"י נ' קצין תגמולים, מחוזי ירושלים (הרכב הש' זילברטל) 10.10.07.
ביהמ"ש חוזר על הקביעה בע"א 11189/07 א"ג (פס"ד מס' 2579), לענין קיבוע חוליות. התיק הוחזר לועדה מהטעם שלא צוינה בפרוטוקול בדיקת טווחי התנועה.
3297. ב"ל 15 – 05- ***** ר"כ נ' המוסד לביטוח לאומי, ביה"ד האזרי לעבודה, ב"ש, 23.10.15. פורסם בנבו.
המערער עבר ניתוח לקיבוע חלק מחוליות עמו"ש צווארי. נקבעה נכות לפי הגבלת תנועה. טען שהנכות צריכה להקבע לפי הסעיף שדן בקיבוע עמו"ש צווארי. הטענה נדחתה.
" מקובלת עלי עמדת המשיב שלפיה פריט ליקוי 37(1) לתקנות מתייחס למצב של קיבוע מלא של עמוד השדרה הצווארי, בשונה מקיבוע חלקי בעמוד השדרה הצווארי. כפי שנקבע בפסק הדין בבר"ע 634/09 ישראלי – המוסד לביטוח לאומי (ניתן ביום 18.1.10) אשר אישר את פסק דינו של בית הדין האזורי בתיק ב"ל (תל אביב) 2920/09 ישראלי – המוסד לביטוח לאומי (ניתן ביום 16.11.09) שבו נקבע כי:
"פריטי הליקוי 37(1) ו– 37(3) לתקנות דנים במצבים של קיבוע מלא של חטיבות בעמוד השדרה – הצוארי, הגבי והמתני".
סוגיית התאמת סעיף הליקוי כאשר מדובר בקיבוע חלקי נדונה גם בתיק ב"ל (ת"א) 5589/07 לוס – המוסד לביטוח לאומי (ניתן ביום 13.1.08). בפסק הדין נקבע כי אין להחיל את סעיף ליקוי 37(3) על כל קיבוע בעמוד השדרה המותני וכי כאשר אין המדובר בחטיבות שלמות אלא בקיבוע חלקי של חוליות מסוימות באותה חטיבה, יש לקבוע אחוזי נכות בגין הגבלות תנועה. בית הדין הסתמך בפסק דינו, בין היתר, על ע"א(י–ם) 11189/07 גולדשטיין נ' קצין התגמולים, מיום 10.10.07….
לא מצאתי לקבל את טענת המערער שלפיה אין ללמוד מהפסיקה אליה הפנה המשיב לענייננו, וכי קיים הבדל לעניין החלת סעיף ליקוי 37(1) כאשר מדובר בקיבוע של 4 חוליות מתוך 5 לבין מצב של קיבוע של חוליה אחת או שתיים.
הפרשנות שנתנה הוועדה למצבו של המערער היא פרשנות רפואית לגיטימית העולה בקנה אחד עם פסיקת בית הדין הארצי ונוסח התקנות.
מידת המוגבלות הנוצרת כתוצאה מקיבוע של יותר מחוליה אחת או שתיים, תבוא לידי ביטוי בקביעת הנכות ביחס להגבלת התנועה, כפי שקבעה הוועדה."
2210 ע"א 98/**** ע"י נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת).
אמנם המומחה מטעם המערער פרט את ההגבלה בתנועות במעלות, אך אין פסול בכך שהועדה לא עשתה כן. די בכך שנקטה במבחנים הקבועים בתקנות (הגבלה קלה וכו').
2356 ע"א 03/**** ר"ע נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' דותן).
הועדה מצאה בחלק מתנועות עמוד השדרה הגבלה קלה, באחרות לא נמצאה כל מגבלה ובתנועה אחת נמצאה מגבלה בינונית. הועדה קבעה נכות לפי הגבלה קלה. אין מקום להתערב.
2255 ע"א 99/**** ה"א נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת).
עודף משקל עלול לגרום להגבלה בתנועות עמוד השדרה.
1029. ע"א 01/**** מ"ר נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' שטופמן)
(יישור הלורדוזיס ). הועדה הרפואית מציינת בפרוטוקול הבדיקה כדלהלן:
" הועדה עיינה בצילומי רנטגן עמה"ש מותני מ-11.6.00 בו נראה יישור הלורדוזיס המותני עקמת טורקולמברית ללא שינויים ניווניים… בזמן עמידה מראה עקימות לצד שמאל…"
למרות ממצאיה קבעה הועדה למערער נכות בשיעור 1% בגין כאבים כרוניים מתועדים ללא ממצא אורגני וללא הגבלת תנועות. לא ברור מדוע בחרה הועדה בסעיף ליקוי אשר יש לעשות בו שימוש, בהעדר ממצאים אורגנים. קביעה זו של הועדה אינה עולה בקנה אחד הן עם צילומי הרנטגן והן עם ממצאי הועדה. מכל מקום, לא פירטה הועדה ולא הסבירה מדוע בחרה בסעיף הליקוי 37(2) ג , למרות הממצאים.
1523. ע"א 04/**** צ"ה נ' קצין תגמולים, מחוזי ירושלים
הועדה הרפואית קבעה נכות לפי כאבים מתועדים ללא ממצא אורגני. נטען שתוצאות בדיקת סי. טי מלמדות על קיום ממצא אורגני. נפסק כי לממצא האורגני יש משמעות רק אם יש בו כדי לגרום הפרעה כלשהיא . כאן למרות הממצאים אין הגבלה בתנועות או הפרעה ולכן הממצא נטול משמעות לקביעת הנכות.
2935. ע"ו 08-10 ****** ע' נ' קצין תגמולים מחוזי חיפה ש' למלשטריך לטר 31.10.10.
הועדה קבעה נכות לפי כאבים מתועדים ללא ממצא אורגני. נטען שתוצאות בדיקת סי. טי מלמדות על קיום ממצא אורגני. נפסק כי לממצא האורגני יש משמעות רק אם יש בו כדי לגרום הפרעה כלשהיא . כאן למרות הממצאים אין הגבלה בתנועות או הפרעה ולכן הממצא נטול משמעות לקביעת הנכות.
.392 ע"אנ 99/*** ז"מ נ' קצין תגמולים
(קביעת שעור הנכות ע"י ביהמ"ש). הועדה הרפואית קבעה 1% נכות בג"ת אך תארה מגבלה מזערית בכל מישורי התנועה. בביה"מש קבע בעצמו 5% נכות, לפי תאור המגבלה בפרוטוקול הועדה.
1139. ע"א 00/**** ב"ד נ' קצין תגמולים
שבר בגוף החולייה. הועדה העליונה קבעה שאין שינוי בציר עמוד השדרה והעניקה 5% ולא 10%. התקנה של 10% מדברת על שבר בגוף החולייה עם סטייה ניכרת. בפועל ביהמ"ש מאשר כי סטייה ניכרת = שינוי בציר עמוד השדרה.
2662. ע"א 07/**** ד"י נ' קצין תגמולים, מחוזי תל אביב (ש' שוחט) 19.5.08.
הועדה קבעה למערער נכות בשעור 5% תוך שהיא מציינת כי מדובר בשבר בגוף החוליה עם תזוזה ניכרת. לפי הסעיף המתאר מצב זה בתקנות שעור הנכות המתאים הוא 10%. בית המשפט לא קיבל הטענה כי הטעות היא בתאור וקבע הנכות בעצמו כ – 10%.
1064. ע"א 99/**** ל"י נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
(כאבים). עמוד שדרה צווארי – אולם כיום, לפי המבחנים החדשים, מתברר כי יכול שיהיו כאבים, ובכל זאת יינתן 1% בלבד, אלא אם תהיה הגבלת תנועה. במילים אחרות, כאבים לא חייבים לגרור הגבלות תנועה, ובמקרה שכזה דרגת הנכות היא 1%.
עמוד השדרה המותני – יש ממצאים על פגיעה בדיסקוסים שונים, והכיפוף של המערער הוא עד מעט מתחת לברכיים. לאור נסיון במאות תיקים לקביעת דרגת נכות על בעיות גב, אוכל רק לציין כי כיפוף שכזה עד מעט מתחת לברכיים הוא כיפוף די מוגבל.
אם הכיפוף אכן עד מעט מתחת לברכיים יש להסביר מדוע כיפוף כזה הוא תיקני, ואין בו שום הגבלה, בעוד שבתיקים רבים מאד הכיפוף הוא עמוק בהרבה מהכיפוף המתואר זה עתה.
1063. ע"א 99/**** א"ס נ' קצין תגמולים
הגבלת תנועות אקטיבית מול פאסיבית). הועדה הרפואית מוסיפה הערה כי אמינות המערער בספק, אולם גם אמירה זו לא ברורה נוכח הממצא שפורט לעיל, ונוכח קבלת עמדתו של ד"ר ששון. הועדה הרפואית מציינת כי הבדיקות מדברות על תלונות אקטיביות ולא על הפאסיביות. כפי שאני מבין תנועה פאסיבית היא תנועה שמבצע הבודק מעבר לתנועה הספונטנית שמבצע הנבדק. זאת ועוד, כנראה שבביצוע התנועה הפאסיבית נגרם לנבדק כאב, שאם לא כן – היה מבצע את התנועה באופן אקטיבי.
לכשלעצמי, לא ברור לי מדוע אדם חייב לפעול מתוך כאבים, ואם הוא מוגבל בגלל הכאבים, מתעלמים מכאבים אלה, ומתחשבים במגבלות התנועה למרות קיום הכאבים ולמרות שאדם סביר ורגיל נמנע מתנועות מכאיבות.
במילים אחרות, לא ברור ולא מוסבר ע"י הועדה מדוע דרגת נכות חייבת להיקבע עקב הבדיקה הפאסיבית ולא עקב הבדיקה האקטיבית כל עוד אין סיבה לפקפק במהימנותה.
לגבי המערער. המהימנות התייחסה לבדיקה הפאסיבית ולא לבדיקה האקטיבית.
1378. ע"א 02/**** א"מ נ' קצין תגמולים מחוזי ת"א (ש' שטופמן)
(מסמכים רפואיים המעידים על טיפולים, ביקורים במרפאת כאב, טיפולים כירופרקטים ועוד). בתיקו הרפואי של המערער עשרות מסמכים רפואיים המעידים על טיפולים, ביקורים במרפאת כאב, טיפולים כירופרקטים ועוד.
הועדה הרפואית העליונה בדקה את המערער ופרטה בחוות דעתה את ממצאי בדיקתה. גם מבדיקת הועדה עולה כי נמצאו מגבלות בתנועת עמוד שדרה מותני אצל המערער. יחד עם זאת, הועדה מצאה כי המדובר בהגבלה קלה בלבד.
באשר להיבט הנוירולוגי, הועדה מצאה כי החזר קרסול שמאל ירוד, אולם גם ממצא זה, כך סבורה הועדה, איננו מלמד אלא על הפרעה קלה בלבד.
נראה לי כי מוצדקת בנסיבות הענין בדיקה מחודשת של הועדה הרפואית העליונה, אשר בה מתבקשת התייחסות נרחבת יותר, מפורטת ומנומקת, לעברו הרפואי של המערער כמו כן, לממצאי המומחה מטעמו.
1376. ע"א 02/**** י"ל נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' שטופמן)
(ראוי שהועדה תעיין במסמכים המתעדים את ההתקפים). המערער מתאר התקפים חמורים, במהלכם מוגבל מאוד בתפקודו הפוגעים פגיעה ממשית בשגרת חייו. נראה כי ראוי שהועדה תעיין במסמכים המתעדים את ההתקפים שסובל מהם המערער, על מנת שתקבל תמונה אוטנטית של עוצמת הפגיעה הנטענת.
בנסיבות העניין, נראה לי כי מן הראוי להחזיר את התיק לועדה הרפואית העליונה על מנת לאפשר למערער להציג בפני הועדה הרפואית העליונה מסמכים רפואיים המתעדים התקפים ומבוקש כי הועדה הרפואית העליונה תתייחס בחוות דעתה הן למסמכים הרפואיים, המעידים על פריצת הדיסק והן למסמכים הרפואיים שיומצאו ע"י המערער.
1144. ע"א 01/**** ב"ב נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' שטופמן)
(התקפי כאבים) הועדה הרפואית ציטטה את ממצאי בדיקות ה–EMG וה–MRI, אך נראה כי לא ניתן להן משקל. הבדיקות אליהן מפנה מערער הינן בדיקות משנים 2000 ו-2001 ויש בהן כדי להשפיע על מסקנות הועדה הרפואית העליונה.
נראה לי כי בנסיבות הענין, כאשר תלונת המערער היא כי סובל מהתקפי כאבים משממצאים אובייקטיביים נמצאו בבדיקות EMG ו–MRI, נראה כי מן הראוי שהועדה תתייחס ספציפית לתלונות המערער בדבר התקפי כאבים, במועדים שונים למרות שאיננו לוקה בהתקף במהלך הבדיקה.
1572. ע"א 03/**** ב"ב נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' דותן)
(כאבים, ללא ממצא ממצא אורגני). מאחר שהמערער התלונן על התקפי כאבים, עיינו חברי הועדה במסמכים רפואיים שהוצגו להם וציינו כי לא מצאו רישום של אותם התקפים עם ספזם שתוארו על ידי המערער בפניהם ובהסתמך על ממצאיהם והתעוד הרפואי הגיעו למסקנה כי הנכות שנקבעה משקפת את מצבו של המערער.
פרט 37 (2) (א) I למבחנים לקביעת דרגת נכות מצוי בסעיף שעניינו הגבלת התנועות בעמוד השדרה הצוארי אך מתאר מצב בו הנבדק סובל מכאבים כרוניים מתועדים. ללא ממצא אורגני וללא הגבלת תנועות. והנכות בגינם היא 1%.
דהיינו, חברי הועדה הרפואית לא שללו את טענותיו של המערער שהוא אכן סובל מכאבים, אולם בבדיקה לא נמצא כל ממצא אורגני כמתואר לעיל ובבדיקות הקליניות לא נתגלתה כל הגבלה בתנועות עמוד השדרה. באשר לטענת ב"כ המערער לפיה רק בעת התקף ניתן לגלות ממצא אורגני, נסתרה במסמכים הרפואיים בהם עיינה הועדה ולא מצאה בהם אישור לתאורו של המערער באשר לספזם הנגרם לו בעת התקף.
באשר לממצאי בדיקות ההדמיה, הועדה הבהירה כי מדובר בממצאים קלים שלא נמצא להם ביטוי קליני ונקבע כבר בשורה ארוכה של פסקי דין, שלא ניתן לראות בבדיקות הדמיה שלא נמצא להן ביטוי קליני כלשהו, ממצא אורגני.
1330. ע"א 02/**** ר"כ נ' קצין תגמולים
בנושא הגבלת התנועות, אמנם הועדה התייחסה להליכה ללא צליעה, עקבים ובהונות. עם זאת צויין כי הליכתו איטית בצורה מופגנת, מדווח על כאב עז בנגיעה קלה בגב תחתון תוך שלילת פגיעה בשרירים. כן צויין כי הסרת הגרביים בישיבה בוצעה ללא קושי. בבדיקה בשכיבה "מפגין חוסר יכולת לשבת תוך כאבים עזים".
לכאורה, מהפרוטוקול עצמו נראה כי יתכן וקיימת מגבלה בתנועה, הגם שיתכן מכוונת, חרף אשר צויין בענין הסרת הגרביים. למעשה, הועדה לא מצאה לנכון לפרט ואף לציין, כאילו אין כל הגבלה בתנועה תוך תיאור התנועות ללא הגבלה אשר המערער ביצע. ההיפך מכך, לכאורה, המערער לא ביצע את כל אשר התבקש. כן אין להתעלם מקיום הכאבים אשר יתכן ומסביר נושא של הגבלת תנועה זאת או אחרת. בנסיבות אלו, הערעור מתקבל באופן שעניינו של המערער יוחזר לועדה, לרבות בדיקה נוספת שלו וכשהועדה תפרט ממצאיה, לרבות בכל הקשור לנושא התנועות וכפי שפרטה ונימקה בנושא הפגיעה השורשית.
ג. פגיעה שורשית, EMG
699. ע"א 00/**** ג"ח נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' שטיין)
(בדיקת EMG בבדיקת אי. אם. ג'י נמצא נזק שורשי. הועדה קבעה שהבדיקה הקלינית תקינה. אין כאן נכות כמשמעה בחוק הנכים. משלא נמצאה הפרעה, ולו הקלה ביותר, בבדיקה הקלינית, אין מקום לקביעת נכות.
981. ע"א 00/**** ב"א נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' מודריק)
(בדיקת EMG). חרף אי הבהירות לענין ממצאי האלקטרומיוגרפיה והיחס בינה לבין הממצאים הקליניים – אני סבור שבהעדר הכוון (אינדיקציה) רפואי לכל הפרעה שהיא ולו הקלה ביותר, אצל המערער, כתוצאה מן הפגיעה המותנית השורשית, אין מקום לקבל את ערעורו ואני דוחה אותו.
בהעדר ממצא קליני בבדיקה אין משמעות לממצא של נזק שורשי ב EMG .
982. ע"א 00/**** א"י נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' שטופמן)
ב EMG נזק שורשי. הועדה הרפואית קבעה שהבדיקה הקלינית תקינה. אין מקום להתערב בהחלטה שלא לקבוע נכות.
1045 ע"א 98/**** ט"י נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת).
(בדיקת EMG). נכון שהועדה הרפואית כתבה שבבדיקת אי.אמ.גי. לא מצאה שום נזק נוירולוגי, אולם אני קורא כל שני וחמישי בפרוטוקולים של הועדות הרפואיות כי לא ממצאי ה–אי.אמ.גי. הם המכריעים אלא דווקא ההגבלות הקליניות. במקרה נעשו מספר בדיקות אי.אמ.גי. והתוצאות כל פעם שונות.
רופאים שונים מצביעים בחווה"ד שלהם על ליקויים שמוסברים בנזק נוירולוגי, אפילו הועדה הרפואית מפרטית נזקים שכאלה בבדיקתה הקלינית.
לכן לא נראית לי ההחלטה הסומכת על בדיקת אי.אמ.גי. האחרונה אחת בלבד לשלילת כל נכות בתחום הנוירולוגי.
1055. ע"א 99/**** ד"מ נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת).
EMG הראה נזק שורשי. הדחיה של קיום נכות נוירולוגית לא משכנעת. ניתן לקבוע נכות על נזק שורשי ללא הפרעה בהליכה ובעמידה או על פגיעה תחושתית. אם הועדה סבורה שיש טעות בפענוח הבדיקה יכולה לבקש בדיקה חוזרת.
"לענין הנוירולוגי, אני מוצא טעם להתערב כפי שהתערבתי גם בתיקים קודמים, כגון: ע"א 2378/99 מרק נתן נ' קצין התגמולים, ע"א 2689/99 אבשלום חלפון נ' קצין התגמולים, ע"א 1592/99 סבג שמעון נ' קצין התגמולים וע"א 374/97 צבי פרידמן נ' קצין התגמולים (כל אלה בניגוד לע"א 3545/98 אלפסי שרון נ' קצין התגמולים, שם סברתי אחרת, אולם בערעורים האחרים שיניתי את דעתי).
שאלתי היא, מהו אותו הבט קליני כאשר עפ"י התקנות בפרט 32(7)א נאמר מפורשות שלמקרה של קיום נזק שורשי בצורה קלה ללא הפרעה בהליכה או בעמידה ראוי לקבוע 5%. זאת ועוד, אפילו אם הנזק הוא תחושתי בלבד, דרגת הנכות יכולה להיות 5%, לפי פרט 32(7) , או פחות מזה לפי המבחן בפרט 32(7)ז , שהמחוקק קבע כדרגת של "אין נכות", אולם בערעורים שבפני אני תמיד מתקן דרגת נכות זו ל-1%, משום שדרגת נכות של "אין נכות" היא לדעתי אינה דרגת נכות. "
1110. ע"א 98/**** ס"ב נ' קצין תגמולים
(פגיעה שרשית ). השאלה שהזדקרה לנגד עיני ושצרכה תגובה היא, ההשלכות מן הממצאים של הועדה הרפואית העליונה, הקובעת שהמערער מהלך בצליעה קלה, מתקשה בעמידה על קצות האצבעות, אם כי מסוגל לבצע פעולה זו, וכמו כן מסוגל, אם כי בקושי, להלך על העקבים בלבד. במלים אחרות, לכאורה יש הפרעה, ולו קלה, בהליכה, ואולי גם בעמידה. השאלה היא, האם הסיבה למגבלה זאת היא נוירולוגית או אורטופדית.
מאחר ואני נוטה לסברה שההפרעות בהליכה ובעמידה מקורן בפגיעה העצבית, ולא בפגיעה האורטופדית גרידא, הרי שיש מקום להחזיר את הענין לועדה הרפואית העליונה, הן כדי להסביר מה מקור הליקוי, ואם אמנם הסיבה היא נוירולוגית, יש להעלות את דרגת הנכות לכאורה לפחות ל-10%.
1043. ע"א 98/**** א"ש נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
(פגיעה שרשית ). הועדה הרפואית קבעה מפורשות כי למרות ממצא בבדיקת אי.אמ.גי. על נזק שורשי, אין לכך שום ביטוי קליני. יתר על כן, גם ד"ר לין בחוות דעתו כתב שאין חסר ואין קיפוח נוירולוגי.
משכך, אני סבור כי העדר ביטוי קליני לנזק שקיים מבחינה טכנית, אכן לא מצדיק דרגת נכות, מה עוד שענין הכאב זכה לביטוי בדרגות שנתנו הן לגבי הגב והן לגבי הירך.
1064. ע"א 99/**** ל"י נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
הנכה מתלונן על בעיות בהליכה לאחר הליכה למרחק מסוים, ובעיות בעמידה בתנוחה מסוימת. קשה לבדוק בבדיקה בפני הועדה, שרואה אותו צועד מספר צעדים. העדר הפרעה בהליכה של מטרים ספורים אינה אמירה מספקת, אלא יש לשקול את התלונות של המערער, ואם יש בהן סבירות לאור הממצאים הנוירולוגים, דרגת הנכות חייבת להיות גבוהה יותר, ודי בהפרעה קלה בהליכה או בעמידה כדי לזכות ב-10% כפי שמציע ד"ר מירובסקי.
1062. ע"א 99/**** צ"ר נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת).
(פגיעה שורשית). לענין הנכות הנוירולוגית נראה שיש מקום להתערב משום שדרגת הנכות שנקבעה היא עקב הפרעה קלה בשורשים המותניים, ללא הפרעה בהליכה ובעמידה. היו ראיות בתיק כי למערער אושר מקל הליכה, וכן אושר שינוי ברכב על מנת שיוכל להשתמש ברגל שמאל בדוושות בגלל הקושי להשתמש ברגל ימין. זאת ועוד, היו תלונות שהכאבים הם החל מהליכה מעבר ל-200,300 מ'.
משכך, איני סבור כי בדיקה קלינית שבה הועדה צופה בצורת ישיבתו או עמידתו של המערער בחדר הבדיקות, או הליכתו צעדים בודדים על כף הרגל או הבהונות או האצבעות, יכולים לשקף את הנכות האמיתית.
לכן בדעתי להגדיל את דרגת הנכות ל-10% בגלל קיום ראיות על הפרעה בהליכה או בעמידה, ללא צורך בהחזרת הענין לועדה העליונה, משום שהשאלה אינה יותר שאלה רפואית אלא התייחסות לעובדות פשוטות שאינן רפואיות.
1281. ע"א 02/**** פ"א נ' קצין תגמולים
(פגיעה שורשית). אינני סבורה כי נתפסה הועדה לכלל טעות, בקובעה כי יש להעדיף, במקרה זה, את הבדיקה הקלינית על ממצאי ההדמיה. הבדיקה הקלינית היא זו המשקפת נכונה את הנכות – המוגבלות, אם אמנם קיימת, ומשלא נמצא כל מוגבלות, לא קבעה הועדה כל נכות למערער, ואיני סבורה כי נתפסה בכל לכלל טעות, כאמור.
1022. ע"א 00/**** ד"א נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' שטופמן)
(פגיעה שורשית). מקובלת עלי עמדת ב"כ המשיב לפיה לא ניתן לקבל את קביעות התקנות לעניין קביעת אחוזי הנכות במנותק מהוראות סעיף 1 לחוק הנכים המגדיר נכות כ"איבוד הכושר לפעול פעולה רגילה, בין גופנית ובין שכלית, או פחיתותו של כושר זה…"
ונפסק לענין זה על ידי עמיתי כב' השופט ד"ר ע. מודריק:
"על כן – חרף אי הבהירות לענין ממצאי האלקטרומיוגרפיה והיחס בינה לבין הממצאים הקלינים – אני סבור שבהעדר הכוון (אינדיקציה) רפואי לכל הפרעה שהיא, ולו הקלה ביותר, אצל המערער, כתוצאה מן הפגיעה המותנית השורשית, אין מקום לקבל את ערעורו ואני דוחה אותו" (ע"א 2506/00 ברק אליהו נ' קצין התגמולים, עמ' 6 לפסה"ד (לא פורסם)
דברים אלה יפים גם לענייננו. בענייננו, הועדה קבעה כי הבדיקה הקלינית נמצאה תקינה, ללא כל מגבלות. משקבעה הועדה כי אין למערער כל ממצא פתולוגי בבדיקה הקלינית, אזי צדקה היא בקבעה כי אין לקבוע למערער נכות נוירולוגית, באשר לא נפגע או פחת כושרו לפעול פעולה רגילה, רק בשל ממצאי ה–EMG בלבד, בלא עדות לכך בבדיקה הקלינית.
1579. ע"א 04/**** ש"ע נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' דותן)
(פגיעה שורשית). נטען לנזק שורשי הגורם להפרעות ולכאבים לאחר הליכה. הועדה פסקה 1%. נטען שבבדיקה של מספר צעדים בחדר הבדיקה לא ניתן לאבחן הבעיה, המופיעה לאחר הליכה ארוכה יותר. הערעור התקבל. המגבלה אינה ניתנת לאיבחון בבדיקה שערכה הועדה. על הועדה לבדוק שוב את המערער ובמידת הצורך להפנות לבדיקה חיצונית.
1699. ע"א 04/**** ע"א נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' דותן)
(פגיעה שורשית). ביהמ"ש לא מתערב בקביעת הועדה כי ללא ממצאים קליניים אין לקבוע נכות לפי EMG בלבד.
251 ע"א 98/*** י"ס נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
המערער עבר בדיקות במכשור שונה ונמצא כי לכאורה יש לו נזק נוירולוגי. אלא שגם אם יש פגיעה נוירולוגית הדבר אינו מחייב כמובן מאליו שיהיו לכך גם השלכות קליניות. נזק נוירולוגי שלא בא לידי ביטוי קליני לא מצדיק קביעת נכות. (הערה: לא מפורט מהן הבדיקות השונות במכשור. כנראה לא EMG ).
.2231 ע"א 99/**** ס"ש נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
אם מוכח נזק שורשי, בבדיקת EMG הרי שאפילו אם אין שום הפרעות קליניות יש לקבוע נכות. המבחן בפרט 32 (7) א לא דורש הפרעות קליניות (דן בעצב שורשי מוטורי. בהבדל מתחושתי שאז חלים מבחני 32 (7) ז').
2233 ע"א 99/**** ע"א נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת).
ב EMG נזק שורשי. הועדה קבעה כי בבדיקה הקלינית אין הפרעות תפקוד. עדיין יש לקבוע 5% לפי 32 (7) א.
437. ע"א 99/**** מ"נ נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (מחוזי ת"א (ש' פורת).
בבדיקת אי. אמ. גי נמצא נזק קל בשורש 5L . בדיקת לסג חיובית. מתאים לנכות לפי 32 (7) א הקובעת דרגה מינימלית של 5%. אין כאן רק הפרעה תחושתית.
439 ע"א 99/**** ח"א נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת).
EMG בבדיקת אי. אמ. גי. נזק שורשי. תלונות על הרגשת נימול. מתאים לפגימה בפריט 32 (7)ז שכן מדובר בפגיעה תחושתית בלבד. בתקנות נכתב אין נכות אך צריך לקבוע 1% נכות.
2224 ע"א 00/**** ד"ד נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
EMG בבדיקת אי. אמ. גי. נזק שורשי. גם אם אין השלכה קלינית יש לקבוע נכות.
1223. ע"א 01/**** ח"י נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' שטופמן)
לנכה נזק שורשי קשה. 30% נכות. עם השנים, עקב הפגיעה הנוירולוגית והפגיעה בשרירים נוצר עיוות בכף הרגל. הנכה טען לנכות נפרדת. קצין תגמולים טען שהנזק כלול בנכות בגין הפגיעה השורשית. נפסק כי אם מדובר בנזק העומד בפני עצמו, ואינו הפיך (אם תחלוף הפגיעה השורשית), הרי שיש לקבוע נכות נפרדת.
1475. ע"א 02/**** ע"פ נ ' קת, מחוזי ת"א (ש' שטופמן)
המערער טען לנזק שורשי. טענתו נתמכת בשתי בדיקות סי. טי ובבדיקת EMG . הועדה הרפואית סברה שמגזים באופן מכוון בבדיקה. לא קבעה פגימה של גרוי שורשי. נפסק כי אין מדובר בבדיקת עזר יחידה אלא שלוש, ובתלונות עקביות מתועדות. מידת הזהירות והקפדנות מחייבת החזרה לדיון נוסף ע"י הרכב אחר.
2386. ע"א 06/**** א"ו נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' דותן).
נטען לקיום נזק שורשי נתמך בממצאי EMG . נפסק: הוועדה היתה מודעת לתוצאות בדיקת ההדמיה אולם בבדיקות הקליניות לא נמצא ממצא. הנכות נקבעה בהסתמך על מכלול הממצאים ואין מקום להתערבות.
ד. כתף/ כתפיים
483. ע"א 00/**** י"ז נ' קצין תגמולים מחוזי ת"א (ש' פורת).
(פריקת כתף). עפ"י דברי המערער הוא סובל מנקיעות נוספות שאותן למד להחזיר בעצמו, תוך כ-15 עד 20 דקות, בתכיפות של כפעם בחודשיים, משמע לפחות 6 פעמים בשנה וזאת לפריקות קלות אשר המערער מצליח להחזיר לתיקנן תוך דקות ספורות. אם תיאורים אלו נכונים, הרי שלכאורה סובל המערער מנקיעות שכיחות.
"לכשעצמי יש לי ספקות לגבי תקופת המבדקים שביצעה הועדה העליונה משום שהועדה המחוזית ביצעה 4 חודשים קודם לכן, וממצאיה היו חיוביים, ואילו הועדה העליונה ביצעה מבדקים אלו ואולי שונים מהם עם תוצאות שונות.
מקרה דומה נדון בפני בע"א 3968/98 אבי ציפורי נ' קצין התגמולים, וכמו באותו מקרה כך גם במקרה הנוכחי דינו של הערעור להתקבל ודינו של התיק להיות מוחזר לועדה העליונה כדי לחזור ולדון בעניין, ולקבוע את דרגות הנכות לאור ההערות שפורטו לעיל.
לכאורה, המבחנים לפי פרט 35]4[ הם הפחות מתאימים מכולם, וקודם שפונים למבחן על דרך ההתאמה יש למצות את האפשרות לקבוע דרגות הנכות לפי מבחנים שמתאימים בדיוק למקרה, ובמקרה שבפנינו לא השתכנעתי על הצורך לסטות מן המבחנים בפרט 41]4[ כפי שגם הועדה המחוזית סברה".
157. ע"א 92/*** ק"ג נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
(פריקת כתף).}הועדה קבעה כי מרגע שיש נכות על פריקות כתף אין לקבוע נכות נפרדת בשל פגיעות שונות ברקמות. ביהמ"ש (פורת) זימן את חברי הועדה ליתן הסבר. בפועל נקבע כי אינו מתערב בקביעה שהינה רפואית.טענה נוספת שנטענה הינה כי יש לתת נכות על כל מישורי הגבלת התנועות. הטענה נדחתה שכן, אמנם די בהגבלה במישור אחד כדי להצדיק 25% נכות, אולם התקיימות הגבלה במישור חלופי אחר בתקנה אינו מאפשר קביעת שעור הנכות פעמיים{.
285 ע"א 98/***** א"צ נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
המחוקק מבחין בין פריקות הניתנות להחזרה רק בעזרה רפואית (המבחן בפרט 41 (1) ג ) לבין פריקות אשר מחייבות זהירות בתנועות מעל גובה השכם (פרט 41 (1) א). לגבי המבחן השני אין דרישה לעזרה רפואית. כולל גם פריקות ונקיעות שהנכה מחזיר בעמו.
2470. ע"ש 06/*** י"י נ' ק"ת מחוזי חיפה, ש' ברלינר. 26.11.06. פורסם בנבו.
ביהמ"ש ציין בהערת אגב כי צריכות להיות לפחות שתי נקיעות על מנת שניתן יהיה להגדיר את המצב כ"נקיעות שכיחות".
635. ע"א 00/**** ש"ע נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת).
לגבי הקרע בשרוול המסובב, נקבעה דרגת הנכות לפי פרט 1(35) מהתוספת לתקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגות נכות), תש"ל-1969.
מדוע שלא תיקבע דרגת נכות על הקרע בשריר גם כן עפ"י אותו פרט, אולם לפי תת המבחן שמתייחס להעדר הגבלה בתנועות או העדר הפרעה בפעילות הכללית, היינו 1(35)א וקביעת דרגת נכות של 1%?
רק אם הועדה תקבע מפורשות שאין ולא היה קרע בשריר, אפשר שלא לקבוע דבר בטבלת הפגימות.
1133 ע"א 02/**** ש"ד נ' קצין תגמולים
(קרע בשרוול המסובב) הועדה הרפואית העליונה שהתכנסה ביום 27.11.01 לא מצאה אטרופיה בשרירי חגורת הכתף, נמצאה רגישות מעל המפרק האקרמיוקלויקולרי, טווח התנועה מלא, המערער חש כאבים בהתקרב לאבדוקציה מלאה ובסוף סיבוב פנימי.
מצב זה, לדעת הועדה, עשוי להתאים לקרע זעיר במעטפת השרוול המסובב.
מאחר שאצל המערער מצויים גם ממצאים אוביקטיבים, בבדיקת העזר שבוצעו, מוחזר התיק לועדה הרפואית העליונה על מנת שתתייחס לבדיקות העזר, ותתן דעתה על משמעות ממצאי בדיקת העזר בהתייחסות לפגיעה הנטענת בכתף.
1400. ע"א 03/*** א"טי נ' קצין תגמולים
(קביעת אחוזי הנכות להגבלה בכתף על פי מבחן 35). המערער טען שראוי היה לקבוע את אחוזי הנכות להגבלה בכתף על פי מבחן 35 (1) (ד). אינני סבור כך, שכן המבחן שבחרה הור"ע הוא מבחן ספציפי להגבלות בתנועות פרק הכתף, שהיא הפגימה הנדונה, ואילו מבחן 35 הוא מבחן כללי.
1433. ע"א 03/**** י"זש נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' דותן)
(נקיעות חוזרות). עיון בתקנות הרלבנטיות מעלה כי מתקין התקנות לא צפה אפשרות של נקיעות חוזרות שלא כל התוצאות הקליניות מתועדות בצידן, ואילו נתנה אפשרות לועדה לקבוע אחוזי נכות מתואמים יתכן והבעיה לא היתה מתעוררת.
אין הועדה רשאית במקרה של פריקות כתף מוכחות לסווג את הפגימה ממנה סובל המערער כ"הפרעה בצורה קלה בלי ממצא אובייקטיבי" ]ההדגשה שלי ש.ד[ על פי פרט אשר אינו מתיחס לפריקות כתף ובעיקר לנוכח העובדה שעל פי בדיקת הועדה קיימים ממצאים אובייקטיבים הכוללים דלדול קל של שרירי דלטואיד משמאל והגבלה קלה ביותר בהרמת הזרוע והוצגו בפני הועדה מסמכים המעידים על פניות לחדר מיון אשר בארבע מהן נמצאו ראיות אובייקטיביות לפריקות כתף.
לאור האמור לעיל אני סבורה כי הועדה הרפואית העליונה לא יישמה את הקריטריונים שנקבעו בתקנות על עובדות המקרה שבפני ואני מורה על החזרת הדיון לועדה הרפואית העליונה אשר תדון בהרכב שונה בתלונותיו של המערער תוך התייחסות דווקנית להוראת התקנות.
919. ע"א 06/**** א"א נ' קצין תגמולים, בימ"ש מחוזי ירושלים, ש' זילברטל 16.7.06.
המערער טען כי סובל מפריקות חוזרות של הכתף שרובן אינו מתועד כי מחזיר הכתף למקומה בעצמו. הועדה העליונה קבעה כי הפריקות החוזרות צריכות להיות צריכות להיות מתועדות או שיהיו מאפייני בדיקה המאשרים את הטענה בדבר התרחשותן. ביהמ"ש קיבל את הערעור והחזיר את הדיון לועדה מפני שלא היה ברור מהחלטתה אם בכל מקרה בו מתקיימות אצל הנכה פריקות חוזרות אמורה הבעיה להתבטא ב"מאפייני בדיקה כאחו אשר יאשרו את טענותיו". לכאורה לפי ההחלטה התעוד על פריקוןת מייתר הצורך בממצאי בדיקה קלינית. כן הוחזר התיק לועדה משום שלא היה ברור מהחלטתה אם מצב של 8 פריקות, כנטען, בין ינואר 2001 לדצמבר 2005, יכול להיות מוגדר כ"פריקות חוזרות ונשנות" אן שמא הועדה פשוט לא האמינה לתאור שנתן המערער. הנמקת הועדה אינה שלמה ומותירה סימי שאלה.
1050. ע"א 99/**** פ"מ נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת).
כאשר קיימת מגבלה בכתף והגבלת תנועה, אם היא בגלל פגיעה בשריר יש ללכת לפי סעיף 42, ואם בגלל פגיעה במפרק הסעיף המתאים הוא 41.
2279 ע"א 98/**** ג"ש נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
פגיעה בכתף. הועדה הרפואית ציינה קיום כאבים, הגבלה אקטיבית בתנועות (יכול לבצע פסיבית בעזרת היד השניה). לא יתכן שמקרה כזה יכונה כפגימה שאין לה השפעה על כושר הפעולה.
2252 ע"א 99/**** ג"י נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת).
מצב שאין פריקות שכיחות כי הנכה מודע לבעיה ונזהר בתנועותיו, כדי לא להגיע למצבי פריקה. מתאים לקביעת נכות לפי פרט 35.
2253 ע"א 99/**** ב"א נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת).
חזרה על הקביעה בפס"ד בענין גבאי. 2252
.2280 ע"א 98/**** ו"ש נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
מצב לאחר ניתוח בגלל פריקות. נוצרה הגבלה מסוימת בתנועות. לא מתאים לפריט של מ.א ניתוח פעולת הזרוע טובה. ברגע שישנן מגבלות יש מקום לבדוק עפ"י סעיף התאמה את דרגת הנכות המתאימה.
2463. ע"א 06/**** ס"א נ' קצין תגמולים, מחוזי ירושלים (ש' זילברטל) 22.1.07.
למערער נקבעו 20% אחוזי נכות לפי סעיף 41 העוסק בנקיעות שכיחות, אך בעקבות הערת היו"ר שונתה הקביעה ל – 10%. בבדיקה חוזרת (בהפניית ביהמ"ש) ציינה הועדה כי מדובר בתת נקיעות ולא נקעים חוזרים של ממש. בבדיקה חוזרת שלישית, שוב בהפניית ביהמ"ש ציינה הועדה כי כאן מצב של צורך להזהר מתנועות מעל גובה השכם ולכן הושארה הנכות בשעור של 10% לפי סעיף 35. ביהמ"ש דחה הערעור תוך ציון שהניואנסים בין הועדות אינם מהותיים ואינם מקנים עילה להתערבות. ביהמ"ש נתפס לממצאי הועדה לפיהם המערער, בזמן הבדיקה, משתמש בקלות בהרמת הזרוע מעל גובה השכמה וקבע כי די בממצא זה כדי לשלול תחולת סעיף 41 (1) (א).
ה. מרפק
1222. ע"א 02/**** ג"ט נ' "ת, מחוזי ת"א (ש' שטופמן)
אמנם נראה לי כי ההפניה בפרט 41(8) היא לתקנה 3 ולא לפרט 41(3). לשון פרט 41(8) קובעת זאת במפורש, כי יש לנהוג לפי תקנה 3 ואיננה מפנה לפרט 41(3).
אין ספק כי אם מתקין התקנות מבקש היה להפנות לפרט 41(3), היה אומר כך במפורש. לשון פרט 41(8) מציינת, במפורש, את תקנה 3, ומכאן לא ברורה לי כלל ועיקר טענתה של המערערת כי יש לפנות לחישוב ע"פ פרט 41(3)
האמור בתקנה 41(8) סיפא, לפיה אחוזי הנכות הכוללים לא יעלו על אחוזי הנכות הנקבעים בסעיף קשיון לא נוח של המרפק, עפ"י תקנה 41(3), אין בה כדי לתמוך בטענת המערערת, לפיה יש לחשב את אחוזי הנכות של המערערת עפ"י תקנה 41(3), כאמור.
ו. כף יד, אצבעות
287 98/**** ק"א נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
(שורש אגודל / קביעת שעור הנכות ע"י ביהמ"ש). מפי המערער נרשם בפרוטוקול שהוא מתקשה בפעולות יומיומיות בידו הדומיננטית השמאלית, בגלל אותו פגם באגודל. למשל, היד היא חלשה יותר בגלל אי יכולת הלפיתה ע"י האגודל, ולכן הוא מתקשה לפתוח מכסים, לבצע תנועות סיבוביות של פתיחת בקבוקים, להפעיל ברזים, שפופרות, ואילו לאחר כתיבה ממושכת הוא חש כאבים בשורש האגודל. כן הוא סובל מכאבים כאשר הוא מסובב את ההגה.
אני סבור שנוכח הממצאים של הועדה ואפילו ללא אישור תלונות המערער, אי אפשר לומר שאי יכולת להפעיל תנועה אקטיבית את האגודל, אינה משפיעה על כושר הפעולה הכללי.
לעניות דעתי לא צריך שום ידע ברפואה, כדי לדעת שאדם שלא יכול ללחוץ באגודל ולהניעו בצורה אקטיבית ]להבדיל מהתנועה הפסיבית שמתבצעת בעזרת היד השניה[, אדם שכזה לא מסוגל לבצע את כל הפעולות הרגילות שאדם אמור לבצע בעזרת ידו.
לכן, אי אפשר לומר שאין השפעה על כושר הפעולה הכללי.
מאחר ומדובר בדיון שני, ולעניות דעתי בטעות חוזרת, יש בדעתי לעשות שימוש בסמכויות כבימ"ש לערעורים, ולאשר 10% ע"פ המבחן בפרט 35]1[ב, בהתאם לאבחנות שנעשו בביהמ"ש העליון במקרים דומים, וכוונתי לרע"א 2127/97 קצין תגמולים נ' סעדיה בנימין ורע"א 3363/97 קצין התגמולים נ' ליאת בן אלי ואחרים שבעקבותיהם.
1137. ע"א 01/**** ב"א נ' קצין תגמולים
(מ.א. שבר שנרפא). הועדה בדקה פעם נוספת וביסודיות הראויה את תלונותיו של המערער, ולא מצאה השפעה על כושר הפעולה או הגבלת תנועות או ליקוי תפקודי כלשהו, הותירה על כנה את קביעתה לפיה למערער נכות בשיעור 1% בגין השברים שהתאחו ונרפאו באצבע 3 בכף יד שמאל. וכן נכות בשיעור 1% בגין השבר שהתאחה באצבע 2 ביד שמאל. אינני רואה לנכון להתערב בקביעות אלו של הועדה.
1108. ע"א 99/*** ב"א נ' קצין תגמולים
(אצבעות / קשיון). לעניות דעתי, מסקנת הועדה אינה נכונה לאור ממצאיה עצמה: … לגבי אצבע 2, נאמר מפורשות שיש הגבלה קלה בכיפוף ונשאר פיגור בכפיפה של חצי ס"מ מקצה האצבע לכף היד. עוד צויין שהמערער מסוגל לבצע קמיצת אגרוף אולם תוך הפיגור הנ"ל. משכך, קמיצת האגרוף אינה מלאה, משום שאי אפשר לומר על קמיצת אגרוף שהיא מלאה כאשר לגבי אצבע אחת נוצר רווח של חצי ס"מ.
איני יודע אם הצירים תקינים או אינם תקינים, אולם כף היד בוודאי אינה תקינה. מושתלת בה פלטה אשר בוודאי יוצרת הגבלות כלשהן, ולו אותה הגבלה לגבי אצבע מס' 2 שצויינה לעיל.
לכן, לפחות לגבי אצבע 2, ראויה דרגת נכות העולה על 1% והאפשרות העולות על הפרק הן לכאורה עפ"י מבחן 35(1)ב – 10%, כפי שמציע פרופ' ניסקה מאיר, או למצער 7% לפי המבחן בפרט 44(3), אם אמנם מדובר במצב דמוי קשיון נוח של אצבע 2.
בגלל מורכבות הענין, אני מעדיף להחזיר את הענין לועדה הרפואית העליונה, כדי שזו תחזור ותבדוק את הענין.
1040. ע"א 98/**** ש"ד נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
(קשיון נח באצבע). אצבע חמש – לגבי אצבע זו נבדק ונמצא כי בתנועה האקטיבית יש מרחק של 1.5 ס"מ בין האצבע לכף היד, ורק עם תנועה פאסיבית מגיעה האצבע לכף היד. לכן סברה הועדה שקיימת "תפיסה" והמצב מוגדר כ"קשיון נוח".
ביקשתי לשמוע מב"כ הצדדים מה המשמעות של תפיסה "פאסיבית" או "אקטיבית". אם המשמעות הפאסיבית היא שרק לחיצה על הזרת גורמת לה להגיע עד כף היד, הרי לכאורה נחוץ להעזר ביד שמאל על מנת שתיווצר תפיסה של הזרת ביד ימין. אם כך, לא ניתן להשתמש בו זמנית בשתי הידיים.
ואם תאמר שניתן ללחוץ על האצבע, למשל בעזרת השולחן שעליו תשען האצבע, הרי גם בכך אין טעם משום שהפעלת פטיש, דרך משל, או אפילו מכשיר פחות כבד, לא נעשית בצורה שהזרת נשענת על השולחן אלא היד חייבת להיות חופשית. לכן, לא מובן לי מדוע קיומה של תפיסה בתנועה פאסיבית מספקת במקרה הנוכחי ומדוע אין לראות את המצב כ"קשיון לא נוח".
1778. ע"א 05/**** מ"ד נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' דותן)
(קיצור אצבע שלא כתוצאה מכריתה). }מדובר בכריתת עצם המסרק בכף היד וכתוצאה ממנה התקצרה האצבע. בזמנו הוחזר התיק לועדה רפואית העליונה על מנת שתתייחס לקיצור זה ולטענה שהחלק שנותר סובל מקשיון. הועדה רפואית העליונה קבעה כי זו התוצאה המתקבלת מניתוח כריתת עצם המסרק. משכך קבעה הועדה כי אין לה מה להוסיף על האמור בהחלטתה הקודמת. הערעור התקבל וביהמ"ש מצא כי הועדה מתבצרת בעמדתה. העניין הוחזר להרכב שונה{.
2219 ע"א 00/**** א"ע נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת).
הסבר כיצד יש לחשב ולשקלל דרגות נכות בגין פגיעות באצבעות.
199 ע"א 98/*** ש"ר נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א (ש' פורת)
הועדה הרפואית קבעה ממצא של כאב בסוף תנועה ורגישות ללחץ בכף היד. ברור כי מי שהשימוש בכף ידו גורם לו כאב ימנע מלעשות בה שימוש מלא. מגביל בפעילות. ביהמ"ש קובע 10% לפי פרט 35.
3158. ע"ו 08-12 – ***** א"א נ' קצין תגמולים, מחוזי ת"א, ש' ויינבאום וולצקי. 23.5.13. פורסם בנבו.
המערער נפגע בכל חמש האצבעות של ידו הימנית. טען כי לאור הסיפא של סעיף 45 הדן בפגיעות מרובות של אצבעות הידיים, והמפנה לתקנה 3 הדנה בשקלול נכויות ובמקרים בהם יערך חישוב מצטבר (קומולטיבי), יש לחשב את הנכות בגין כל הפגיעות במצטבר.
ביהמ"ש דן בשאלה כיצד יש לפרש את הסיפא של סעיף 45 ואת ההפניה לתקנה 3, בה לא מצויין לאיזה מהסעיפים הקטנים של התקנה מכוונת ההפניה. נקבע:
הנוסח של ההוראה בסעיף 45 אכן אינו ברור. על יסוד לשון הסעיף, תכליתו והשוואה לסעיפים אחרים מגיע ביהמ"ש למסקנה כי כוונת המחוקק היתה כי במקרה של פגיעה בכמה אצבעות, באותה יד, חלה תקנה 3 (ב) והועדה יכולה להורות על חישוב קומלטיבי ולא משוקלל. זו פגיעה שעלולה לגרום לקושי תפקודי מוגבר. ביהמ"ש מציין כי במקרה של קושי פרשני יש לפרש הסעיף לא באופן דווקני אלא באופן המיטיב עם הנכה.
התיק הוחזר לועדה הרפואית העליונה ע"מ שתשקול את מידת ההשפעה התפקודית שיש לפגימות ותקבע, בהתאם לסמכותה בתקנה 3 (ב) האם במקרה זה יש לחשב הנכות באופן מצטבר.
הערה: המספר המופיע מימין לפרטי פסה"ד, מציין את מספרו השוטף במאגר פסקי הדין, במשרד עו"ד צדקוני – סיון ואינו חלק מפסה"ד.