שכר טירחה בתביעות נכי צה"ל
נכתב ע"י עורכת דין תמר סיון
כמי שמנהלת פורום באינטרנט, בנושא תביעות מול משרד הביטחון, אני מקבלת פניות רבות הנוגעות לשכר הטירחה שהנכה נדרש לשלם לעו"ד בגין טיפול בענינו במשהב"ט. עיקר הפניות נוגעות למקרים בהם הנכה התחייב לשלם שכר טרחה המחושב באחוזים מהשווי המהוון של הזכויות, להן יהיה זכאי לאור קביעת הנכות. הסכומים הנדרשים, בגובה עשרות ומאות אלפי שקלים, מפתיעים את הלקוחות שלא צפו חיוב כזה ולא התכוננו אליו, וגורמים להם מצוקה גדולה.
העצה שלנו, לכל פונה, היא כמובן לבדוק מראש ולפני שהוא מתחייב להסכם שכ"ט. עוה"ד נבדלים זה מזה במומחיות, בנסיון ובאיכות הטיפול וגם בשכר הטירחה שהם דורשים. כל אחד צריך לשקול את כל הפרמטרים ולבחור בייצוג שמתאים לו. חשוב לבקש מעוה"ד הסבר והערכה על גובה שכר הטירחה שידרש במקרה ויקבעו X או Y אחוזים כדי להבין את גובה החיוב העתידי.
הבעיה החמורה ביותר קיימת בענין קביעת שכר טירחה לפי אחוזים מהשווי המהוון של הזכויות, שכן חישוב בצורה זו עשוי להביא לסכומי שכר טירחה גבוהים מאוד – כאמור מאות אלפי ₪.
לאור תלונות רבות שהגיעו ללשכת עוה"ד, על דרישות שכ"ט בסכומים גבוהים ביותר, קבעה ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין, במאי 2019, כי שכר טירחה המחושב בדרך של אחוזים מהשווי המהוון של הזכויות, הינו "שכר טירחה מופרז" וכי אין לגבות שכר טירחה בדרך זו.
מצ"ב הודעת לשכת עוה"ד על ההחלטה בענין – לצפייה והורדה לחצו כאן